Goudprijs op bordje

Terwijl aandelen en obligaties rond de hoogste waardering ooit staan, is er een onderdeel op de financiële markten dat de beleggers liever links laten liggen. Activa onder beheer van grote fondsenbeheerders stegen 43% sinds 2008 maar er wordt nog altijd amper naar goud gekeken. Wanneer dit verandert, zal de goudprijs exploderen.

Deze cijfers tonen dat aan, volg even mee. De goudprijs wint dit jaar 19% ten opzichte van de S&P 500 en 29% ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Toch laten grote fondsenbeheerders het gele edelmetaal links liggen.

Het aandeel van goud in de portefeuilles staat nog steeds rond het laagste niveau ooit.

Goud globale activa

In de jaren ’60 maakte goud nog 5% uit van de globale financiële activa, vandaag is dat nog een schamele 0,58%. Wanneer de situatie terug zou keren naar die van de jaren ’80, toen goud goed was voor 2,74% van de financiële activa, moet er $2.500 miljard richting goud en goudmijnaandelen vloeien.

Die impact zal immens zijn aangezien de globale goudmarkt slechts $330 miljard groot is op dit moment. We zien alvast dat de interesse stap voor stap terug begint te komen. De investeringsvraag naar goud ligt in 2016 al 122% hoger dan een jaar eerder. De geldstroom naar goud-ETF’s steeg dit jaar zelfs al met 300%.

Maar ondanks deze sterke cijfers, blijft de impact nog steeds beperkt.

Investeringsvraag goud

De grote impact zal er pas komen wanneer pensioenfondsen van strategie veranderen. Pensioenfondsen kreunen onder het gewicht van lage en negatieve rentevoeten. Amerikaanse pensioenfondsen bezitten zo’n $22.000 miljard activa. Slechts 0,15% is geïnvesteerd in goud en nog eens 0,15% in goudmijnaandelen.

Wanneer de Amerikaanse pensioenfondsen hun blootstelling aan goud zouden verdubbelen van 0,30% naar 0,60% betekent dit een extra $132 miljard voor de sector.

Een kleine stijging bij de pensioenfondsen betekent dus al een stijging van 39% voor het kapitaal op de goudmarkt. Hoewel de goudprijs dit jaar al meer dan 25% hoger staat, is het nog altijd een goed moment voor een belegging op lange termijn. Een kleine strategiewijziging bij de grote fondsenbeheerders kan al een aardverschuiving veroorzaken op de goudmarkt.

5 redenen waarom je NU goudmijnaandelen moet kopen

  • Sinds 2016 zitten goudmijnaandelen in een nieuwe stierenmarkt!
  • De vorige stierenmarkt in goudmijnaandelen duurde 1.142 dagen. Vandaag zijn we maar 400 dagen ver.
  • De vorige stierenmarkt ging +1.355%, vandaag staan we ‘slechts’ 120% hoger.
  • MAAR: Goudmijnaandelen waren nog nooit zo goedkoop.
  • DUS: Goudmijnaandelen staan voor hun grootste stijging ooit!

Wacht géén dag langer om goudmijnaandelen te kopen: LEES MEER