Wanneer aandelen kopen

Veel (nieuwe) beleggers maken zich zorgen over het tijdstip waarop ze hun eerste aandelen moeten kopen. We krijgen er geregeld vragen over op onze Facebook-pagina. Een slechte timing kan natuurlijk meteen voor verlies zorgen. En daar wordt niemand blij van. Nochtans is het beste moment om te beleggen nu … afhankelijk van hoe lang je het geld kan missen.

Met een voldoende lange tijdshorizon kan elke belegging een mooie winst opleveren. Op lange termijn staan aandelen erom bekend de meeste winst op te brengen. Alles hangt af van welke aandelen je koopt en hoe lang je deze aandelen wenst bij te houden.

Wil je weten welke aandelen het beste bij jou profiel als belegger passen, kan je deze korte vragenlijst invullen. Met het antwoord kan je direct aan de slag.

Tijd op de aandelenmarkt is veel belangrijker dan het tijdstip dat je instapt in de aandelenmarkt. Hoe lang je het geld kan missen, bepaalt waar jij het beste je geld in kan beleggen.

0 – 3 jaar

Heb je het geld binnen de 3 jaar nodig, dan heb je eigenlijk niets te zoeken op de aandelenmarkt. Op dergelijke korte termijn kan er van alles gebeuren.

3 – 5 jaar

Heb je het geld tussen 3 en 5 jaar opnieuw nodig, vermijd je best risicovolle individuele aandelen. In dat geval ben je beter af met een degelijke waardes, een beleggingsfonds of een index-ETF. Ook vastgoed en obligaties zijn nog te mijden omdat ze in waarde kunnen dalen wanneer de rentevoet stijgt.

+5 jaar

Welkom op de aandelenmarkt. Met een voldoende lange tijdshorizon kan je met individuele aandelen veel bereiken. Historisch gezien brengt de aandelenmarkt op lange termijn 7% à 8% per jaar op. Daarmee kan je om de 10 jaar je geld verdubbelen.

Zoals je op deze grafiek van goudmijnaandelen kan zien, komt er zelfs bij een van de meest afgestrafte sectoren een einde aan de daling na 5 jaar. En dan begint het feestje opnieuw.

GDX

Wanneer moet je aandelen verkopen

Nu je weet wanneer je aandelen moet kopen, is de volgende vraag natuurlijk wanneer je ze moet verkopen. Ook hier proberen veel beleggers een tijdstip op te plakken. Dikwijls verkopen ze op het verkeerde moment en om de verkeerde reden.

Dat de beurskoers daalt, is – misschien verrassend genoeg – geen reden om het aandeel te verkopen. Enkel indien je actief je aandelenportefeuille beheert, kan je van tijd tot tijd je cashpositie optrekken door aandelen te verkopen op basis van economische data. Helaas hebben weinig beleggers die kennis.

Daarom dat het veel beter is te kijken naar de fundamenten van het bedrijf zelf. Zoals je hier kan lezen zijn er slechts 5 goede redenen om aandelen te verkopen.

Bron: Fool