Warren Buffett karikatuur

Het duurste advies kost niet veel geld. Warren Buffett, een van ’s werelds beste beleggers, gelooft dat een indexfonds voor de gewone belegger de beste manier is om rijk te worden. Hij sloot in 2008 zelfs een weddenschap af met een hedge fund voor 1 miljoen dollar. Met de eindmeet in zicht, staat Buffett comfortabel op winst.

Warren Buffett ging een weddenschap aan met Protégé Partners dat een indexfonds van de S&P 500 over een periode van 10 jaar beter zou presteren dan een index bestaande uit een korf van hedge funds. M.a.w. passief beheerd geld zou het beter doen dan actief beheerd geld.

De weddenschap begon midden in de financiële crisis en Buffett kwam al snel op achterstand. Maar na bijna 10 jaar staat hij in deze weddenschap comfortabel op voorsprong. Zijn advies van 1 miljoen dollar is dan ook: maak het niet te moeilijk, let op de kosten en beleg in een indexfonds.

Warren Buffett hedge fund bet

Het orakel van Omaha voorspelde dat de kosten die hedge funds aanrekenen het rendement dermate doen dalen dat een goedkoop indexfonds over een periode van 10 jaar beter zou presteren. Hedge Funds rekenen typisch 2% en meer kosten aan terwijl een goedkoop indexfonds slechts 0,05% kosten in rekening brengt. Dat verschil goedmaken is al een huzarenstuk, zo blijkt ook uit het rendement.

Met nog enkele maanden te gaan, lijkt de winst nog maar moeilijk te ontsnappen aan Buffett. Eind 2015, de laatst gepubliceerde resultaten, haalde Buffett’s belegging een rendement van 65,7% tegenover 21,9% voor dat van Protégé Partners, dat is een outperformance van 44%. In een stierenmarkt is dat moeilijk goed te maken.

Het advies van Buffett luidt dan ook: wie de markt wil timen, kan al eens geluk hebben, maar zelfs de meeste professionals halen er moeilijk rendement mee. Je kan veel beter mikken op een eenvoudig indexfonds met lage kosten. Het enige dat je dan nog nodig hebt, is geduld.

Bron: Acorns