Warren Buffett karikatuur

Warren Buffett was aanhanger van Hillary Clinton tijdens de verkiezingscampagne, maar de overwinning van Donald Trump bezorgt het orakel uit Omaha alvast een mooi winst. Sinds 8 november werd hij al $11 miljard rijker. Buffett is hiermee opnieuw de 2e rijkste persoon ter wereld.

Buffett heeft deze sprong in zijn vermogen vooral te danken aan zijn investeringen in banken. Bankaandelen stegen gemiddeld 13% sinds de overwinning van Trump. Berkshire Hathaway steeg al bijna 10% en staat dit jaar al op een winst van meer dan 20%.

Bankaandelen doen het goed omdat beleggers anticiperen op hogere rentevoeten (= hogere marges = hogere winst) en minder strenge regels (= opnieuw hogere winst). De financiële holdings in de portefeuille van Berkshire Hathaway werden al $4,3 miljard meer waard sinds Trump de verkiezingen won.

Berkshire Hathaway

De stijging van de aandelenmarkt bracht Buffett nog eens een extra $3,8 miljard op waardoor de winst van Berkshire en zijn persoonlijke portefeuille op $8,1 miljard komt.

Maar dat is nog niet alles.

De miljardair heeft ook nog warrants op zak. In 2011 kocht hij 700 miljoen warrants van Bank of America die hem het recht geven aandelen te kopen aan $7,14 per aandeel. BoA noteert nu boven $20 per aandeel. De stijging van de beurskoers zorgde ervoor dat deze warrants 15% in waarde stegen, goed voor een winst van $3 miljard.

En zo staat Warren Buffett weer sneller dan verwacht op het podium van de rijkste mensen ter wereld.

Bron: CNBC