stock-market-collapse-913107_1280

De mot zit er weer in op de aandelenbeurzen. We bevinden ons nog lang niet in crash-modus maar wel op een cruciaal punt. Pompen of verzuipen lijkt de boodschap. Zelfs de analisten van HSBC zien donkere wolken samenpakken. Rots in de branding is dan altijd Warren Buffett. Hij legt uit hoe je met een aandelencrash moet omgaan.

De belangrijkste les voor een belegger is om niet in paniek te schieten. Maar wat moet je nog op letten om niet in de valkuil van de aandelenmarkt te stappen?

-1. Een normaal jaar bestaat niet

Er wordt al snel gezegd dat een aandelenmarkt gemiddeld zo’n 7% à 9% per jaar opbrengt. Dat klopt, maar de nadruk ligt natuurlijk op het woord ‘gemiddeld’. Dit betekent dat ieder jaar anders is en dat de beurs volatiel blijft met goede en slechte periodes. Dit is altijd zo geweest en dat zal altijd zo blijven.

-2. ‘Het enige dat je moet weten is waaraan je dood gaat, en daar moet je niet naartoe gaan,’

Dit is een uitspraak van Buffett uit 2009. Hij wil hiermee zeggen dat hij liever in bedrijven investeert waarvan hij weet wat ze over 10 jaar nog zullen doen. Hij vermijdt bedrijven waarvan hij de toekomst niet kan evalueren. Dat is ook de reden waarom Buffett niet mee deed met de dotcom-manie. Hij blijft bij bedrijven met de grootste slaagkans op lange termijn.

>>> Beleggen in een vergeten sector: BE & NL small caps <<<

-3. Wees niet afhankelijk van de grillen van de markt

Buffett houdt altijd een zeer grote cashvoorraad aan. Deze cash beperkt zijn rendement in periodes van groei, maar het beschermt hem ook in periodes dat de aandelenmarkt van kant wisselt. En het geeft hem de mogelijkheid om te kopen wanneer het water bij anderen tot aan de lippen staat.

-4. Opwinding en kosten zijn de grootste vijanden

Emoties hebben geen plaats op de aandelenmarkt. De verkeerde emoties kunnen resulteren in grote verliezen. Emoties in ongewone markten zorgen ervoor dat beleggers kopen wanneer ze moeten verkopen en verkopen wanneer ze moeten kopen. En dan lopen de kosten al snel op. Beleggen is zoals boodschappen doen, je vindt het leuk wanneer de prijzen dalen en je vindt het nog leuker wanneer de prijzen de week erna nog goedkoper zijn.

Bron: Time Money