De interesse voor cryptomunten en alles wat hiermee te maken heeft is tijdens de afgelopen jaren ontzettend toegenomen. Hier zijn verschillende redenen voor. Het is bijvoorbeeld zo dat de Bitcoin een enorme opmars heeft gemaakt als het gaat om waarde, maar ook als het gaat om het aantal gebruikers. Daarnaast zijn er ook veel altcoins waar steeds meer mensen interesse in hebben.

Bitcoin

De eerste transactie met Bitcoin werd in 2009 gedaan. Inmiddels zijn we al meer dan tien jaar verder en in deze jaren heeft de Bitcoin koers vele schommelingen meegemaakt. Zo kwam de koers van de grootste en bekendste cryptomunt in 2017 tot een voorlopig hoogtepunt, maar kelderde deze later ook weer. Daarna duurde het enkele jaren voordat er weer een hype ontstond die vergelijkbaar was met die van 2017. Echter, inmiddels is de waarde van de Bitcoin weer gezakt en is deze slechts iets meer dan de helft van de hoogst genoteerde waarde van dit jaar waard. Dat vinden mensen die regelmatig Bitcoin kopen waarschijnlijk erg jammer, maar als de zij vertrouwen hebben in de toekomst van Bitcoin, is dit juist een goed moment om bij te kopen.

Altcoins

Naast de Bitcoin zijn er nog meer cryptomunten waarin je kunt investeren. Deze cryptomunten worden ook wel altcoins genoemd. De naam altcoins hebben zij te danken aan het feit dat ze allemaal als een soort ‘alternatief’ voor Bitcoin zijn gecreëerd. Er zijn veel verschillende altcoins die ieder een ander doel hebben. Daarom is het lastig om een duidelijk oordeel te vellen over of het verstandig is om je geld in altcoins te investeren. Het is vooral van belang dat je goed onderzoek doet naar de verschillende altcoins waaruit je kunt kiezen. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om te investeren in een populaire altcoin als Ethereum, maar er zijn ook mindere bekende alternatieven. Het is wel van belang om in je achterhoofd te houden dat een cryptomunt die niet zo bekend is, in principe binnen zeer geringe tijd al zijn waarde kan verliezen.

Investeren in Bitcoin of in altcoins?

Het is van belang om je voordat je investeert in cryptomunten goed in te lezen in de risico’s die hierbij komen kijken. Over het algemeen zijn de risico’s bij het investeren in altcoins groter dan bij Bitcoin aangezien de waarde van Bitcoin ietwat stabieler is door het grote aantal gebruikers. Echter, dit biedt geen garantie voor de toekomst en ook Bitcoin is een hoog volatiel goed.