Aandelenmarkt voorspellen Opnieuw een ronkende beursweek. De belangrijkste indices boekten winsten van 2 tot bijna 4 procent. Het was de beste week in maanden! Het blijft een opmerkelijk gegeven. De economische omstandigheden laten nochtans een volledig tegengesteld beeld zien: de groei valt steeds verder terug, terwijl de winstgevenheid bij bedrijven onder druk staat. En het is niet alleen de energiesector die het zwaar te verduren heeft. Ook zonder energie zit de winstgevendheid van de ondernemingen in verval. winst zonder energie Wie de bovenstaande grafiek bekijkt, kan moeilijk anders dan concluderen dat we op de rand van een recessie balanceren. Dit beeld wordt bovendien bevestigd door de omvang van de wereldwijde handel, die sinds 2014 in een sterke daling zit. Een beeld dat vergelijkbaar is met hetgeen we eerder zagen in de crisisperiode van 2008 / 2009. Wereldhandel Voeg daarbij de aanhoudende problemen in de kredietmarkten – de TED spread zit onveranderd in een opgaande lijn – en je kan je moeilijk van de indruk ontdoen dat de mondiale groeimotor tegensputtert. Om het voorzichtig uit te drukken…

Loopt de aandelenmarkt voor … of wij achter?

Het is overigens niet voor niets dat we in de voorbije weken steeds meer uitgesproken invloedrijke beleggers luidkeels hoorden waarschuwen voor deze ontwikkelingen. Steeds meer investeerders zetten zich schrap voor onheil op de financiële markten. Deze week vervoegden zelfs wereldleiders dit standpunt. Japanse premier Abe waarschuwde in de afgelopen week op de G7-top in z’n land voor een nieuwe crisis, zoals we die eerder al eens zagen in 2008. Abe kijkt vast en zeker ook met een zorglijke blik naar de voorgaande gegevens. Wij rinkelen al sedert de zomer van 2015 de alarmbel. En aanvankelijk werd dit tevens vertaald in een volatiele beurs, die in sommige gevallen tientallen procenten corrigeerden. Maar sinds februari van dit jaar is er geen houden meer aan. De koersen blijven week na week stijgen, tegen alle ellende in. En dat is, zoals u ook eerder van ons vernam, een gegeven waar beleggers niet licht overheen moeten gaan. De aandelenmarkt stuurt een tegenstrijdig signaal uit, en in het verleden kregen de beurzen in de meeste gevallen gelijk. De markt ziet iets in de toekomst wat we vandaag nog niet kunnen vaststellen. Wat dat ook moge zijn, het is alvast positief, zo lijkt het. Wat zou dit kunnen zijn?

  • SCENARIO 1

De koersen lopen altijd zes maanden vooruit op de muziek. Dus de beurzen kijken met opgeheven hoofd naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Blijkbaar zou dit een goede zaak zijn voor de financiële markten, in plaats van een drama (waar iedereen momenteel vanuit gaat). Of Trump of Clinton (of Sanders) gaat winnen, het is blijkbaar helemaal niet zo slecht. En ergens kunnen we dit ook nog begrijpen. Wie er ook president wordt, de dame of heer in kwestie moet stevig aan de slag. De fiscale kraan moet wagenwijd opengedraaid worden, door middel van monetaire assistentie. Als de nieuwste president van Amerika gaat inzetten op de langverwachte heropbouw van het land, dan kan dit voor een enorme economische boom zorgen die we al lang niet meer zagen. En dat zal op z’n beurt weer een gigantische golf aan inflatie met zich meebrengen.

  • SCENARIO 2

In een minder positief scenario kunnen aandelenkoersen ook verder oplopen, maar dan zal de muziek niet blijven spelen. Dit scenario is stagflatie: een oplopende inflatie in een stagnerende economie. Als we eerlijk zijn, dan zien we de scheuten van stagflatie overal opduiken. Toenemende loonstijgingen, oplopende woonkosten, oplopende medische kosten, … tegen een achtergrond van economische zwakte, in steeds meer onderdelen van de economie. Ook bij een hogere inflatie zullen aandelenkoersen verder oplopen, aangezien ze een ‘hedge’ vormen. Maar dat duurt maar z’n tijd met aandelen. Van zodra inflatie een echt hardnekkig probleem wordt, >5%, dan houden ook aandelen de boot af. Maar zo ver zijn we uiteraard nog niet. Het duurt nog wel een tijd vooraleer er sprake is van een ‘runaway inflation’. Maar goed, dit zijn scenario’s waarin de aandelenmarkt hoger kan, en dus dat kan de boodschap van vandaag zijn van de markten. Toch willen we nog de nodige voorzichtigheid hierbij opmerken. We zijn er immers nog niet! De beurzen hebben nog geen definitieve ‘GO’ afgegeven. We moeten nog enkele stevige weerstanden overbruggen vooraleer we weer voluit in de markt kunnen. Het worden daarom enkele cruciale dagen en weken voor uw portefeuille. Wie dit jaar het verschil wil maken met z’n rendement, die kan maar beter de vingers aan de knoppen houden in de komende periode. Dat doen wij alvast bij Slim Beleggen.