Naarmate de tijd vordert, moeten we gaan beseffen dat Groot-Brittannië misschien wel nooit de Europese Unie zal verlaten. Dat is de conclusie uit een nota van Morgan Stanley economen Jacob Nell en Melanie Baker. Beide economen deden een poging om uit te zoeken hoe de Brexit daadwerkelijk zou gebeuren. Maar wat blijkt, de Europese Unie verlaten is zó moeilijk en zó schadelijk voor de economie, dat het gemakkelijker is om de strijd te rekken en uiteindelijk helemaal niet over te gaan tot een definitieve scheiding. De economen van Morgan Stanley doen geen specifieke voorspelling over hoe het Verenigde Koninkrijk de Europese Unie gaat verlaten. Maar ze schuiven wel 2 belangrijke aspecten naar voren: – De Europese Unie zal het Verenigd Koninkrijk geen vrijgeleide geven waarbij ze wél toegang krijgen tot de Europese economie maar geen verantwoordelijkheid moeten opnemen wat de migranten betreft. Dat is een onmogelijke deal omdat elk ander land zo’n overeenkomst zou willen. – De Europese Unie verlaten heeft dramatische economische gevolgen dat het politieke zelfmoord is voor eender welke overheid dat er mogelijk geen scheiding komt ondanks dat de meerderheid van de Britten daarvoor gekozen heeft. Jacob Nell en Melanie Baker vaten het probleem van een Brexit samen in 10 conclusies:
# 1. De Conservatieven hebben slechts een kleine meerderheid van 12 zetels.
# 2. De nieuwe Premier Theresa May is voorstander om in de EU te blijven.
# 3. De meerderheid van de parlementsleden is pro-Remain, zo’n 70% steunde Remain.
# 4. Er volgen verkiezingen in 2020, in theorie vlak na de uittreding van het VK uit de EU.
# 5. 1 miljoen Britten leven in de Europese Unie, de meerderheid daarvan zal tegen een partij stemmen die hun Europees burgerschap dreigt af te pakken.
# 6. Een verminderde toegang tot 1 enorm economisch blok heeft ongetwijfeld economische gevolgen.
# 7. Wil de partij van May echt naar de verkiezingen trekken met een beleid dat de economie schaadt en de werkloosheid vergroot?
# 8. Nationalistische bewegingen in Europa zijn in opmars en zullen nooit toelaten dat het VK een ‘special deal’ krijgt waarbij ze een eigen migratiebeleid kunnen voeren terwijl ze wel economische voordelen genieten.
# 9. De EU kan de toegang van de Britse banken tot de Europese markt intrekken. Volgens Morgan Stanley betaalt de Britse financiële industrie 11% van de belastingbasis in het land.
# 10. Artikel 50 is onomkeerbaar. Na het inroepen van artikel 50 om de Europese Unie te verlaten, kan men terug artikel 49 inroepen om toegang te krijgen tot de Europese Unie.