wall street De Amerikaanse beurzen zijn maandag verdeeld aan de handelsweek begonnen als gevolg van flink lagere olieprijzen in combinatie met een lege beursagenda. De S&P 500 index noteerde 0,1 procent hoger op 2.058,69 punten. De Dow Jones index daalde 0,2 procent op 17.705,91 punten en technologiebeurs Nasdaq dikte 0,3 procent aan op 4.750,21 punten. Beleggers moesten het maandag stellen met een lege beursagenda, waardoor de aandacht verschoof naar de olieprijzen en de grondstoffenprijzen. Een juni-future op een vat West Texas Intermediate daalde 2,8 procent op 43,41 dollar en een juli-future Brent werd 3,9 procent minder waard op 43,60 dollar. “De [olie-]futures stonden hoger, maar draaiden halverwege de ochtend scherp lager nadat de hoop op een bevriezing van de olieproductie door oliekartel OPEC verdween”, aldus portfoliomanager Paul Nolte van Kingsview Asset Management. Afgelopen weekend ontsloeg Saoedi-Arabië zijn minister van olie, Ali al-Naimi. De topman van Aramco, Khalid al-Falih, neemt het stokje over. Eerder op de dag werden de futures voor olie nog ondersteund door sterke Chinese importcijfers van olie en de aanhoudende bosbranden in Canada.

Naast de olieprijzen stonden ook grondstoffenprijzen met enkele procenten stevig onder druk, wat resulteerde in forse verliezen bij grondstof-gerelateerde aandelen.

Dow Jones-component Caterpillar verloor 3,5 procent. “Industriële metalen daalden vorige week sterk en droegen maandag bij aan de verliezen. Chinese ijzerertsvoorraden zijn tot het hoogste niveau in meer dan een jaar gestegen, nadat toezichthouders de speculatie in markten voor de metaal-futures aan banden hebben gelegd”, schreef Jasper Lawler van CMC Markets in een rapport. De euro/dollar noteerde maandagavond op 1,1380. Bij het sluiten van de Europese beurzen bewoog het muntpaar nog op 1,1399 en vrijdag stond er een stand van 1,1406 op de borden bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen. Later in de week krijgen beleggers cijfers over onder meer de import- en exportprijzen, de producentenprijzen, detailhandelsverkopen en het consumentenvertrouwen te verwerken. Dinsdag ontbreken evenwel belangrijke macro-economische cijfers in de agenda. Bedrijfsnieuws Tyson Foods verhoogde vandaag de outlook voor heel het boekjaar dankzij een recordresultaat in het tweede kwartaal. Voor heel boekjaar 2016 wordt nu een winst per aandeel verwacht van tussen de 4,20 en 4,30 dollar per aandeel. In het tweede kwartaal steeg de operationele winst met 27 procent tot een recordniveau van 704 miljoen dollar, van 553 miljoen dollar een jaar eerder. De omzet daalde wel, van nagenoeg 10 miljard dollar naar 9,2 miljard dollar. Het aandeel Tyson Foods noteerde 1,5 procent hoger. Uitgever Tribune van onder andere The LA Times zei vandaag dat het vorige week uitgebrachte ongevraagde overnamebod van Gannett te laag is en niet in het belang van de aandeelhouders. Daarom stelde het uitgeversconcern een zogenoemde ‘poison pill’ in, om een vijandige overname door de uitgever van USA Today te voorkomen. Door: ABM Financial News. Info@abmfn.nl Redactie: +31(0)20 26 28 999 © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.