(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is dinsdag opnieuw hoger gesloten. Nadat de AEX maandag al 1,3 procent won, kwam daar dinsdag nog eens 1,2 procent bovenop, waardoor de index inmiddels op 546,12 punten staat.

“De afgelopen dagen zagen we een opvallende beweging op de beurs. De traditionele sectoren begonnen aan een inhaalbeweging, onder meer geïnspireerd door hoopgevende cijfers van het virusfront”, zag hoofdeconoom Luc Aben van Van Lanschot Kempen.

Het opheffen van de lockdowns in diverse landen betekent, zo waarschuwde Aben, niet dat de wereldeconomie snel weer op volle toeren zal draaien.

Wellicht dat de Europese Centrale Bank donderdag “het gaspedaal daarom nog wat dieper intrapt en met een uitbreiding van de PEPP komt”, zei de econoom. Dit Pandemic Emergency Purchase Programme van 750 miljard euro werd specifiek opgezet om de coronacrisis te bestrijden. Een uitbreiding van het obligatie-opkoopprogramma kan volgens Aben zowel via het bedrag, bijvoorbeeld 500 miljard euro extra, als door de looptijd te verlengen tot bijvoorbeeld minstens halverwege 2021.

“Wie weet verlaagt de ECB zelfs de kwaliteitseisen voor de op te kopen obligaties. En gaat de ECB zich net als de collega’s van Amerikaanse centrale bank Fed zich ook op sommige segmenten van de markt voor minder kwaliteitsvol bedrijfspapier begeven.”

Macro-economisch was het dinsdag rustig. Uit cijfers van Markit bleek de Nederlandse industrie in mei nog wat harder gekrompen. In de regio New York veerde de inkoopmanagersindex iets op, maar wel vanaf een dieptepunt.

De euro/dollar steeg naar 1,1174. Olie werd ruim twee procent duurder.

Stijgers en dalers

In de AEX sloten de meeste fondsen hoger. Koploper was opnieuw Unibail-Rodamco-Westfield met een koersstijging van 10,4 procent. Maandag was het vastgoedfonds ook al de topper in de AEX.

ASR en ArcelorMittal werden 4,6 en 3,6 procent duurder. NN won 3,5 procent en indexzwaargewicht Royal Dutch Shell werd 2,6 procent duurder.

Het aantal dalers was klein en de verliezen beperkt. KPN verloor fractioneel en Philips 0,2 procent.

In de AMX ging vastgoed ook weer aan de leiding. Eurocommercial Properties steeg 8,7 procent.

PostNL werd 6,2 procent duurder. PostNL werd door een deal met het pensioenfonds positiever over de eigen kasstroom. ING reageerde ook positief en ziet een dividend dichterbij komen en handhaafde het koopadvies op PostNL.

Besi won 6,1 procent. Net als ASMI en ASML is Besi volgens ING in de goede hoek van de halfgeleidersector actief. Alledrie aandelen staan dan ook op de kooplijst, met ASMI als favoriet van ING.

Flow Traders daalde 2,4 procent en OCI leverde 1,4 procent in. JPMorgan Cazenove is niet overtuigd van OCI en zette een Onderwogen advies op het aandeel met een koersdoel van 9,50 euro.

In de AScX was het B&S dat aan de leiding ging met een koersstijging van 14,8 procent. ING verhoogde het koersdoel van 6,00 naar 10,50 euro met een onveranderde koopaanbeveling. Ook staat B&S vanaf nu op de favorietenlijst van de bank.

Avantium blijft ook maar stijgen, en won dinsdag 14,5 procent.

Lucas Bols was de sterkste daler met een verlies van 1,1 procent.

Tussenstanden Wall Street

Bij het klinken van de slotgong op Beursplein 5 noteerden de Dow en de S&P hoger, maar leverde de Nasdaq in.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.