(ABM FN-Dow Jones) De AEX is vrijdag opnieuw met winst gesloten. De Amsterdamse hoofdgraadmeter sloot een half procent hoger op 569,30 punten. Ten opzichte van de slotkoers van 561,10 punten vorige week vrijdag leverde dit een weekwinst op van 1,5 procent. 

Sales trader Gert Berendse van ING denkt dat de AEX de komende tijd zal doorstijgen, omdat het afbouwen door de mondiale centrale banken zal worden opgevangen door goed winstcijfers van de bedrijven. 

Er komt echter een correctie aan, zo zei hij voor de camera van ABM Financial News op Beursplein 5, zodra de markt beseft dat de rente zal oplopen. Door deze correctie denkt Berendse dat de AEX dit jaar zal eindigen op 525 punten. Overigens is de stijgende rente voor de financials juist goed nieuws, en die zullen mogelijk profiteren denkt de sales trader.

Beleggers moesten het vandaag stellen zonder veel richtinggevend nieuws. Het heikele punt van vandaag lijkt toch vooral de stemming vanavond in de Amerikaanse Senaat over een verhoging van het schuldenplafond om een zogenoemde shutdown te voorkomen.

Mochten er onderdelen van de federale overheid dichtgaan, en dit 1 of 2 weken gaat duren, dan kan dit volgens marktanalist Philip Marey van Rabobank de groei in het eerste kwartaal “licht afremmen”. De markten zullen wellicht even schrikken, maar dat zal volgens Marey van korte duur zijn. “Het is niet ondenkbaar dat ze vanavond een deal voor een paar dagen sluiten om volgende week verder te debatteren”, denkt de analist van Rabobank.

Voorbeurs bleken de Duitse producentenprijzen in december met 2,3 procent opgelopen, wat iets minder sterk was dan de 2,5 procent stijging een maand eerder. De detailhandelsverkopen in het Verenigd Koninkrijk daalden met 1,5 procent in december. Er was gerekend op krimp, maar met een taxatie van 0,8 procent bleken economen toch nog te voorzichtig.

De data toonden volgens econoom James Smith van ING dat retailers rond Kerstmis “een zware tijd” hadden.

Uit Amerika kwam verder nog een cijfer van Universiteit van Michigan. Het vertrouwen van Joe Sixpack bleek in januari gedaald. 

De euro/dollar handelde vrijdag op 1,2228.

Olie werd vrijdag bijna een goedkoper. Uit het maandrapport van het Internationaal Energie Agentschap bleek dat de verwachting is dat de Amerikaanse olieproductie ook dit jaar weer flink zal stijgen. Naar verwachting van het agentschap stijgt de dagproductie in Amerika naar meer dan 10 miljoen vaten per dag. Sinds 1970 lag de olieproductie van Amerika niet meer zo hoog.

Stijgers en dalers

In de AEX was Philips vrijdag de sterkste stijger met een koerswinst van 2,3 procent. Galapagos steeg 2,2 procent en Wolters Kluwer won 1,8 procent. Berenberg verhoogde het koersdoel van 35,00 naar 42,50 euro. Voor de korte termijn werden de winstverwachtingen van de analisten ongewijzigd, maar voor de langere termijn zijn zij positiever geworden, onder andere dankzij de belastingverlagingen in Amerika.  

ABN AMRO was de sterkste daler en verloor 1,6 procent. SBM Offshore leverde 1,1 procent in. Donderdag won het aandeel juist nog 1,3 procent, nadat ING de oliedienstverlener op de favorietenlijst plaatste.

In de Midcap steeg TomTom 2,1 procent en won Wessanen 2,0 procent. 

Air France-KLM daalde aanvankelijk nadat Morgan Stanley het advies verlaagde van Overwogen naar Gelijkgewogen. Uiteindelijk sloot het aandeel 0,4 procent hoger.

Flow Traders, dat voorbeurs aankondigde twee nieuwe bestuurders toe te voegen aan zijn bestuur, verloor 2,1 procent. Daarmee was de flitshandelaar de grootste daler. 

Onder de kleinere aandelen viel Fagron op met een koerswinst van 6,7 procent. Na een koersdoelverlaging door ING stond het aandeel dagenlang onder druk. Vrijdag veerde het aandeel weer op. De bekende belegger Geert Schaaij adviseerde zijn lezers van Beursgenoten het aandeel te kopen. De recente koersdaling biedt volgens Schaaij namelijk weer kansen.

ForFarmers werd 3,8 procent duurder. KBC Securities verhoogde het advies naar Houden. Analist Guy Sips verwacht dat ForFarmers een “fatsoenlijke” set resultaten over 2017 en dito vooruitzichten voor 2018 zal rapporteren.

AMG won 0,6 procent. Volgens ING zijn de zorgen over een overaanbod van lithium overdreven. Analist Stijn Demeester wees onder meer op het gunstige kostenmodel van AMG en de afnamedeal die al is gesloten tegen een gunstige prijs.

Beter Bed werd 0,9 procent goedkoper, nadat het beddenbedrijf inzicht gaf in de prestaties in  de laatste maanden van 2017. Zoals al was gewaarschuwd door Beter Bed, waren de cijfers slechts. Volgens analist John David Roeg van NIBC was dit echter het gevolg van een eenmalig incident met een toeleverancier. KBC Securities besloot desalniettemin om het koersdoel met 2 euro te verlagen naar 16,00 euro.

De grootste daler was Probiodrug, met een verlies van 2,7 procent. Sectorgenoot Curetis won 3,2 procent. 

RoodMicrotec won 2,1 procent, nadat er met oud-CEO Philip Nijenhuis afspraken werden gemaakt over de vergoeding met betrekking tot het einde van zijn adviseurschap. Analist Edwin de Jong van NIBC wees er op dat de vergoeding van 400.000 euro flink lager is dan de 622.000 waarvan aanvankelijk melding werd gemaakt. Dit kan Rood betalen, maar zal wel een deuk slaan in de liquiditeit, waarschuwde De Jong.

Verder daalde het lokaal genoteerde Docdata 8 procent, maar won Pharming Group ruim 14 procent.

Tussenstanden Wall Street

Bij het sluiten van de Europese aandelenhandel noteerde de Dow Jones op een klein verlies en fractioneel onder de 26.000 punten. De breder samengestelde S&P 500 index won 0,2 procent en techbeurs Nasdaq steeg 0,3 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.