(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn dinsdag met een kleine winst gesloten. De AEX index steeg 0,1 procent op 483,05 punten, terwijl de AMX een winst van 0,3 procent liet optekenen en voor de AScX een plus resteerde van 0,5 procent.

Volgens beleggingsadviseur Maurice Mureau van Merit Capital was er “heel weinig spannends te beleven” en leek het de gehele dag “een beetje van hetzelfde”. 

“De cijfers van Philips hielden de druk op de index”, wees Mureau op het negatieve onthaal van de jaarcijfers van het technologiebedrijf. 

Beleggers moesten het doen met een matig gevulde macro-economische agenda. Uit voorlopige cijfers van Markit Economics bleek dat de samengestelde inkoopmanagersindex voor de eurozone in januari daalde tot 54,3, van 54,4 in december. Bij de dienstensector was sprake van een iets tragere groei, terwijl de bedrijvigheid in de industrie juist sterker steeg. 

In Duitsland steeg de bedrijvigheid in de industrie en dienstensector eveneens in een lager tempo, terwijl in Frankrijk de bedrijvigheid juist verder steeg. De samengestelde inkoopmanagersindex van de Franse industrie en dienstensector nam toe van 53,1 in december naar 53,8 in januari, het hoogste punt in 67 maanden.

Olie noteerde dinsdag in het groen. Een maart-future West Texas Intermediate steeg 1,1 procent op 53,35 dollar, terwijl een maart-future Brent 0,8 procent hoger bewoog op 55,66 dollar. 

De euro/dollar noteerde rond het Europese slot op 1,0749. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar ook al op 1,0749 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,0746 op de borden. 

Woensdag krijgen beleggers de Duitse Ifo-index te verwerken, evenals de Spaanse producentenprijzen en de Italiaanse industriële productie. Uit de Verenigde Staten volgen de wekelijkse olievoorraden. 

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 15 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Altice met een winst van 2,4 procent. Ook Aalberts Industries lag er goed bij en sloot 2,0 procent in het groen. 

Philips stond met een min van 1,8 procent flink lager, nadat de groei van het aangepaste bedrijfsresultaat niet aan de verwachtingen van analisten kon voldoen. Het aangepaste bedrijfsresultaat (EBITA) steeg van 842 miljoen naar 1.001 miljoen euro, terwijl analisten mikten op 1.039 miljoen euro. De omzet steeg van 7.095 miljoen naar 7.240 miljoen euro. Volgens analisten van ING zorgen de gesprekken tussen Philips en de Amerikaanse autoriteiten over onvolkomenheden bij de productie van defibrillatoren voor veel onzekerheid. Volgens Philips kan dit een “betekenisvolle impact” hebben op de operationele activiteiten bij de betreffende divisie. 

Ondanks het verlies van Philips, rapporteerden KPN en Galapagos een groter verlies op dagbasis met minnen van 2,0 procent. 

In de Midkap ging GrandVision fier aan kop met een winst van 5,2 procent. De uitbater van optiekketens boekte in het vierde kwartaal een vergelijkbare omzetgroei van 3,8 procent, na een plus van 2,2 procent in dezelfde periode een jaar eerder. Daarmee werden zowel analisten van Deutsche Bank als Theodoor Gilissen Bankiers positief verrast. Over heel 2016 steeg de vergelijkbare omzet met 2,2 procent, na een groei van 4,1 procent over 2015. 

Aperam steeg 1,9 procent en Philips Lighting schreef 1,6 procent bij. ASR Nederland noteerde 0,6 procent in het groen, ondanks dat Berenberg het advies voor de verzekeraar verlaagde van Kopen naar Houden na de recent sterke koersprestatie. Het koersdoel ging wel omhoog van 21,20 naar 25,90 euro. 

Wereldhave was hekkensluiter met een min van 2,2 procent, maar dit was te wijten aan de ex-dividend notering van het aandeel. Ook Arcadis had te lijden onder koersdruk en gaf 1,5 procent prijs. 

Basic-Fit leverde onder de kleinere aandelen een goede prestatie met een koerswinst van 1,6 procent. Analisten van ING constateerden dat de uitbater van fitnessketens vorig jaar 81 nieuwe clubs opende, waar de consensus op 76 lag. De marktvorsers merkten tevens op dat de pijplijn met nieuwe clubs voor 2017 ook weer voor een positieve verrassing kan zorgen.

Heijmans en Takeaway.com hadden een moeizame dag en verloren respectievelijk 1,4 en 0,8 procent.

Onder de lokaal genoteerde aandelen profiteerde Coca Cola European Partners van een adviesverhoging door S&P Equity Research. Het advies ging van Kopen naar Sterk Kopen met een ongewijzigd koersdoel van 38,00 euro, nadat de koers van het aandeel in de afgelopen drie maanden bijna 10 procent inleverde. Het aandeel sloot dinsdag 1,3 procent hoger.

Het investeringsvehikel HAL Trust opent dinsdag nabeurs de boeken met een trading update over het vierde kwartaal. Het aandeel eindigde 0,3 procent hoger.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,3 procent hoger op 2.270,89 punten. De Dow Jones index steeg eveneens 0,3 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,2 procent in het groen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.