(ABM FN-Dow Jones) De AEX is woensdag licht lager gesloten in afwachting van het rentebesluit van de Federal Reserve vanavond. De Amsterdamse hoofdgraadmeter eindigde 0,3 procent in de min op 472,20 punten, terwijl de AMX 0,5 procent daalde en de AScX 0,6 procent won. 

Volgens marktanalist Naeem Aslam van Think Markets gebeurde er vandaag weinig. “De markt was in een zombie-achtige staat voorafgaand aan het rentebesluit van de Fed. Het is niet dat beleggers een renteverhoging niet verwachten, maar men wil vooral weten wat [voorzitter] Yellen te melden heeft in haar toelichting.”

Volgens marktanalist Ron van der Does van IG was de handel woensdag zeer dun. Per saldo zorgden de macro-economische publicaties die aan beide kanten van de oceaan verschenen dan ook voor weinig reuring.

De Franse consumentenprijzen stegen in november met 0,5 procent op jaarbasis, terwijl ze in Italië met 0,1 procent opliepen in dezelfde periode. Verder bleef de Britse werkloosheid in de periode augustus tot en met oktober stabiel ten opzichte van het voorgaande tijdvak, op 4,8 procent.

In zowel de eurozone als Amerika daalde de industriële productie, met een afname in de Europese muntunie met 0,1 procent in oktober, en een daling van 0,4 percentage in de Verenigde Staten in november. De Amerikaanse detailhandelsverkopen, voor de markt vaak een belangrijke graadmeter, stegen afgelopen maand minder dan verwacht, met slechts 0,1 procent.

Olie noteerde woensdag bij de slotbel lager. De OPEC meldde in zijn maandrapport dat het van belang is dat zowel het kartel als overige grote olieproducenten zich houden aan de onlangs gesloten deals om de output in te perken. Ook rapporteerde de OPEC over november een stijging van de productie. Daarnaast bleek uit het voorradenrapport van de Energy Information Administration dat de olievoorraden in Amerika vorige week met 2,6 miljoen vaten zijn gedaald.

Een januari-future West Texas Intermediate bewoog bij het Europese slot 1,5 procent in het rood op 52,19 dollar, terwijl een februari-future Brent 1,1 procent inleverde op 55,11 dollar.

De euro/dollar noteerde rond het slot op 1,0654. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0638 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,0621 op de borden.

Stijgers en dalers

In de AEX sloten 9 van de 25 fondsen in het groen, waarbij Gemalto koploper was met een plus van 2,0 procent, en ArcelorMittal 1,7 procent steeg.

Ahold Delhaize volgde met een winst van 1,3 procent na een reeks positieve analistenrapporten. Goldman Sachs verhoogde het advies van Neutraal naar Kopen, KBC Securities plaatste het aandeel op zijn favorietenlijst 2017 en Raymond James verhoogde het advies van Outperform naar Strong Buy met een onveranderd koersdoel van 23,50 euro. De analisten van Raymond James zijn daarbij ook positief over 2017. “We menen dat Ahold Delhaize een bijzonder aantrekkelijk risico/rendement profiel biedt”, aldus de marktvorsers.

SBM Offshore kon 0,6 procent aan beurswaarde bijschrijven. De dienstverlener aan de energiesector werd door Kepler Cheuvreux aan zijn lijst met favoriet aandelen uit de Benelux voor 2017 toegevoegd en ook KBC Securities ruimde een plekje op de favorietenlijst in. Het aandeel won 0,9 procent. ASML werd door Kepler Cheuvreux juist van de favorietenlijst afgehaald. Het aandeel sloot 0,2 procent lager.

De grootste verliezen binnen de Amsterdamse hoofdgraadmeter waren er voor de financials, waarbij ING Groep 1,7 procent inleverde en ABN AMRO 2,0 procent lager sloot.

Onder de Midkapfondsen waren het Philips Lighting en BAM Groep die zich als een van weinige fondsen in het groen wisten te handhaven, met koersstijgingen van achtereenvolgens 1,1 en 0,8 procent.

Refresco sloot vrijwel vlak, en leverde daarmee de winst van eerder op de dag in. ING kondigde woensdag aan het aandeel te gaan volgen met een koopadvies en een koersdoel van 17,50 euro. Volgens analist Matthias Maenhaut is Refresco 20 procent lager gewaardeerd dan sectorgenoten en dat is “onterecht”, aldus de analist. KBC Securities benoemde de bottelaar tot een favoriet voor 2017.

PostNL verloor 0,7 procent. Goldman Sachs verlaagde het koersdoel op het aandeel licht, van 5,30 naar 5,10 euro. Het advies bleef staan op Neutraal. De analisten van de Amerikaanse grootbank verlaagden het koersdoel vanwege het lagere fusie en overname-potentieel, nadat PostNL vorige week het definitieve overnamebod van de Belgische sectorgenoot Bpost afwees.

ASM International kon niet profiteren van de toevoeging aan de favorietenlijst van Kepler Cheuvreux voor 2017; het aandeel leverde 0,3 procent in. Aperam, dat vlak eindigde, en TKH Group, dat 0,3 procent verloor, werden door Kepler Cheuvreux juist van deze lijst gehaald. KBC Securities was wel te spreken over TKH en noemde het een van de favorieten voor komend jaar.

De spreekwoordelijke rode lantaarn was er woensdag binnen de AMX voor Fugro. Het aandeel leverde 1,7 procent in.

Onder de kleinere fondsen viel Telegraaf Media Groep op, met een koerswinst van liefst 43,8 procent. De handel in het aandeel werd woensdag stilgelegd in afwachting van nieuws. Aan het eind van de middag bevestigde TMG mediaberichten dat het Vlaamse Mediahuis samen met de familie van Puijenbroek een ongevraagd overnamebod van 5,25 euro per aandeel heeft gedaan. De raad van bestuur en raad van commissarissen van TMG zullen het overnamevoorstel bestuderen, aldus het mediaconcern. 

Heijmans en Beter Bed waren ook in trek, met respectievelijke koerswinsten van 7,2 en 5,1 procent. Heijmans maakte bekend een akkoord te hebben gesloten over de verkoop van de Duitse funderingsspecialist Franki aan het Oostenrijkse bouwconcern PORR. Met de verkoop van het dochterbedrijf rekent Heijmans op een netto opbrengst van bijna 15 miljoen euro.

KBC Securities verhoogde het advies voor Beter Bed van Accumuleren naar Kopen, maar verlaagde wel het koersdoel van 23,00 naar 22,00 euro. Analist Wim Hoste beschouwt de recente koersdaling van het aandeel volgend op zwakke cijfers over het derde kwartaal als overdreven. De marktvorser verwacht bovendien dat de autonome omzetontwikkeling in Duitsland zal verbeteren vanwege de initiatieven om winkels te moderniseren. 

Tussenstand Wall Street

Rond het sluiten van de Europese beurzen noteerden de indexen op Wall Street licht lager. De toonaangevende S&P 500 verloor 0,2 procent, terwijl de Dow Jones de opmars richting de 20.000 punten even staakte en 0,1 procent moest inleveren. Ook de Nasdaq leverde 0,1 procent in.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.