(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse aandelenbeurzen stonden maandag een uur voor het sluiten van de markt weinig veranderd, terugvallend van eerdere winst na signalen van ontspanning in de onderhandelingen over de handelsbetrekkingen tussen de Verenigde Staten en China.

De S&P500-index noteerde vlak. De Dow Jones-index steeg 0,2 procennt. Techbeurs Nasdaq stond ook vlak.

Energiefondsen en de farmaceutische sector boekten winst, terwijl industriële en vastgoedfondsen minder waard werden.

Zorgen die beleggers aan de zijlijn hielden zouden volgens sommige marktcommentatoren naar de achtergrond zijn geschoven, onder andere over handelskwesties tussen China en de VS.

Nieuw optimisme kwam in de markt voorafgaand aan de onderhandelingen die vermoedelijk deze week worden gehouden. De Amerikaanse president Donald Trump tweette zondag dat hij met de Chinese president Xi Jinping samenwerkt om de noodlijdende Chinese telecomreus ZTE overeind te houden.

ZTE werd vorige maand getroffen door sancties, waardoor Amerikaanse bedrijven niets meer aan het Chinese bedrijf mogen verkopen. Trump zegt nu op Twitter dan hij gevraagd heeft om een opschorting van de maatregel, omdat het voortbestaan van ZTE in gevaar zou zijn.

“Het lijkt erop dat Trump zijn retoriek tegenover China wat terugschroeft. Hij begon erg agressief, maar doet nu weer een stap terug, wat bemoedigend is”, zei portefeuillebeheerder Paul Nolte van Kingsview.

Vorige week steeg Wall Street, geholpen door optimisme over over bedrijfsresultaten en terugvallende rendementen op tienjarige staatsleningen en een terugzakkende dollar.

“Ik geloof niet dat de zorgen geheel uit de markt zijn verdwenen”, aldus Nolte. De rente gaat nog steeds stijgen en de waarderingen blijven aan de bovenkant van de historische bandbreedte.” Kingsview zet iets meer in op kortlopende obligaties dan op aandelen, hoewel de vermogensbeheerder positief blijft over technologie-aandelen.

Er waren maandag geen belangrijke economische cijfers geagendeerd.
Dinsdag volgen cijfers over detailhandelsverkopen. Ook huizenmarktcijfers staan later in de week op de agenda.

De dollar was stabiel ten opzichte van de euro, op 1,944 dollar voor een euro.

De olieprijs steeg in New York met 0,4 procent tot 71,12 dollar. Brent-olie werd 1,7 procent duurder op 78,41 dollar.

Stijgers en dalers

Xerox verloor 5,4 procent. Het bedrijf ziet af van de fusie met Fujifilm, na een schikking met twee van zijn grootste aandeelhouders, en kreeg daarop een adviesverlaging van J.P. Morgan, omdat de analisten de risico’s op korte termijn hierdoor zien toenemen.

Symantec won 10 procent, een dag nadat het aandeel 35 procent kelderde omdat een intern onderzoek werd aangekondigd door de interne controlecommissie van het bedrijf. Maandag kondigde het bedrijf een toelichting aan.

Sears schoot met 9 procent omhoog. De retailer, die het moeilijk heeft, kondigde aan de verkoop van onderdelen te onderzoeken, waaronder het merk Kenmore.

Tesla verloor 2 procent. De fabrikant van elektrische auto’s ziet zijn topmanagement verder uitdunnen. Matthew Schwall, de manager die verantwoordelijk is voor de contacten met Amerikaanse toezichthouders op de veiligheid van auto’s, zou zijn vertrokken naar de concurrent Waymo. Recent meldde Tesla dat een toptechnicus een sabbatical heeft genomen.

JP Morgan kondigde aan dat het een meerderheidsbelang neemt in zijn Chinese jointventure op het gebied van fondsbeheer. Beijing versoepelde onlangs de regels voor buitenlandse eigenaarschap van financiële bedrijven in het land.

De energiesector stond op winst, nadat de olieprijs steeg. ExxonMobil kon 0,7 procent bijschrijven. Marathon Oil werd 1,9 procent meer waard.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.