bull_verzwakt

We bewegen op dit moment binnen een 8-jarig durende stierenmarkt. Sinds het jaar 2009 hebben we al te maken met stijgende beurskoersen en de meeste analisten zien ook de toekomst rooskleurig tegemoet. Ondanks het feit dat we te maken hebben met een extreem optimisme onder de beleggers, heeft Bank of America Merrill Lynch een onderzoek gehouden onder een grote groep institutionele beleggers.

Volgens het onderzoek van Bank of America Merrill Lynch maken de ‘grote jongens’ zich met name zorgen over hogere rentestanden. Omdat het algemene prijspeil in Amerika de afgelopen maanden flink is gestegen, zal de Fed actief moeten blijven om hyperinflatie te voorkomen.

Bull Market wordt bedreigd door hogere rentestanden

einde-gebeurtenis-bull-market

Op de bovenstaande staafgrafiek, afkomstig van Bank of America Merrill Lynch, zijn de onderzoeksresultaten in beeld gebracht. Daarbij valt direct op dat de angst over hogere rentestanden – ten opzichte van een maand geleden – flink is gestegen.

In februari maakten de institutionele beleggers zich nog met name zorgen over het protectionisme. Die zorgen lijken echter op dit moment naar de achtergrond verschoven te worden. Maar, ook deze angst is nog steeds aanzienlijk. En nu bekend is geworden dat Brussel binnenkort zal gaan starten met de onderhandelingen met het Verenigd Koninkrijk, kan deze angst extra gaan oplaaien.