De Covid-19 pandemie kan de weg vrijmaken voor het tijdperk van koper. Verscheidene regeringen verdubbelen hun investeringen om de vraag naar het rode metaal op te drijven. Dit meldt CNBC.

De grondstof, die algemeen gezien wordt als een graadmeter voor de toestand van de economie, heeft een serieuze klap gekregen tijdens Covid-19 crisis. De dalende vraag dreef de prijzen, op het hoogtepunt van de pandemie in maart, omlaag.

Henning Gloystein van de Eurazië Groep heeft in een onderzoeksnota gezegd dat er een nieuwe hausse in de vraag naar koper verwacht wordt. De Covid-19 pandemie zal de trend in door overheid gesteunde milieu-investeringen en digitalisering versnellen. Dit zal de vraag naar koper doen stijgen.

“Enorme groene en digitale stimuleringsprogramma’s, vooral in Europa en Azië, zullen de voorwaarden scheppen voor een hausse in de vraag naar koper. Het bouwen van elektrische voertuigen, de uitrol van het 5G-netwerk en hernieuwbare energie vereisen allemaal grote hoeveelheden van het rode metaal,” aldus Gloystein.

Analisten van Bank of America verhoogden eerder deze maand hun prijsvoorspelling voor koper. Hierbij verwachten ze dat de prijzen 5,4% zullen stijgen in 2020. Hun projectie voor 2021 bleef onveranderd met een voorspelling van $6 250 per ton.

Ook analisten bij Morgan Stanley verwachten dat de sector snel terugkeert naar niveaus van voor de Covid-19 pandemie. De analisten verwachten dat de globale stimuleringsmaatregelen en Chinese infrastructuuruitgaven de vraag zullen opvoeren.

Hoewel Gloystein erkent dat landen op het zuidelijke halfrond de belangrijkste begunstigden zullen zijn bij een stijgende koperprijs, ziet hij ook nog een andere winnaar. De invloed van China in de industrie zou door de stijgende koperprijs kunnen vergroten.

China is de grootste gebruiker van geraffineerd koper ter wereld. Het land consumeerde vorig jaar ongeveer 13 miljoen ton van het rode metaal. Deze dominante positie van China als koper, zal het land waarschijnlijk een grotere politieke invloed geven op de kopermijnbouwgebieden.

“Koper zal een belangrijke input zijn voor vrijwel alle industrieën die nu worden gepromoot. Welkom in het tijdperk van koper,” besluit Gloystein.

Reacties