3128207481_d93dd2f1e9_z Het werd in eerste instantie weggelachen. Wie heeft er het idee om een fonds op te richten dat enkel de aandelen van een index koopt? Het computertijdperk stond nog maar in zijn kinderschoenen. Een indexfonds was een belediging voor de actieve fondsenbeheerders. Maar 40 jaar na de creatie van het eerste indexfonds, beheert de grootste speler $3,6 biljoen.

Het idee van een economie professor en enkele studenten leek voor hen behoorlijk cool in die tijd, maar al de rest verklaarde het groepje voor gek. Oldrich Vasicek was een wiskundige die aan het eerste indexfonds meewerkte. Ze zeiden tegen hem: ‘You want to buy all the dogs. … You just want to buy whatever garbage happens to be traded?’ In 1960 publiceerden ze hun eerste artikel in de Financial Analysts Journal met als titel “unmanaged investment company.”

Volgens de onderzoekers slaagden de meeste fondsenbeheerders er niet in om de index te verslaan. Waarom dan niet gewoon de index kopen? In die tijd was dat natuurlijk gemakkelijker gezegd dan gedaan. Het duurde tot de beginjaren ’70 vooraleer Vasicek bij Well Fargo computers gebruikte om een indexfonds te bouwen voor de pensioenportefeuille.

In het begin ging het traag, maar sinds begin deze eeuw zitten indexfondsen sterk in de lift. Groei ETFs

Op 31 augustus 1976, 40 jaar geleden dus, begon het eerste bedrijf met een indexfonds aan te bieden.

Het werd een indexfonds waar iedereen in kon beleggen. Dat bedrijf is de Vanguard Group en is vandaag het grootste fondsenbedrijf ter wereld met $3,6 biljoen activa onder beheer. In 1976 was er slechts een kleine minderheid die in de leefbaarheid van de Vanguard Group geloofde.

De meeste dachten dat het een trend zou worden die snel zou verdwijnen. De tijd bewees alvast het tegendeel. De laatste 12 maanden alleen al vloeide er $317 miljard uit actief beheerde fondsen en vloeide er $373 miljard IN passief beheerde fondsen zoals indexfondsen.

Bron: Bloomberg