Gevechtsvliegtuig

Ver hiervandaan broeit een conflict dat kan uitgroeien tot een nieuwe wereldoorlog. Er heersten in het verleden al spanningen tussen Japan en China in de Zuid Chinese Zee. Nu komt er nog een conflict bovenop tussen beide landen in de Oost Chinese Zee. Indien internationale allianties betrokken worden in dit conflict, staat een 3e wereldoorlog voor de deur. Bij een escalatie heeft dit ongetwijfeld een impact op de financiële markten.

Alles draait om enkele onbewoonde eilanden in de zeegebieden. Deze eilanden worden momenteel gecontroleerd door Japan en liggen dicht bij belangrijke vaarroutes. Daarnaast zijn dit ook rijke gebieden voor visvangst en liggen er potentieel immense reserves aan olie en gas.

China betwist de Japanse eigendommen

De reden hiervoor is niet ver te zoeken. In het binnenland is China omgeven door bergen en woestijnen. De enige uitweg of plaats om China binnen te vallen, is via de zee. Echter, de omringende eilanden zijn allemaal in handen van landen met een westerse alliantie. Indien China een militaire wereldmacht wil worden, moet het daar verandering in brengen.

Kaart China

Japan onderschepte de laatste tijd al dubbel zoveel Chinese vliegtuigen in het gebied die nabij of over de Japanse grens vlogen. Het risico op een regelrechte confrontatie tussen China en Japan dreigt ook de Verenigde Staten erbij te betrekken. Dit zal zeker een onderwerp zijn tijdens de ontmoeting tussen Trump en de Chinese president Xi Jinping de komende dag.

China voelt de zwakte van Trump als een kans

Japan verdubbelde onlangs het aantal gevechtsvliegtuigen die patrouilleren boven de Oost Chinese Zee. Wanneer langs beide kanten meer vliegtuigen in het gebied vliegen, verhoogt dat de kans op een confrontatie enorm. Landen als Zuid-Korea, Taiwan en Japan worden nerveus bij de militaire krachtontplooiing van Beijing.

Dat Trump net na zijn overwinning bij de presidentsverkiezingen eerst naar Taiwan belde, is bij China alvast niet goed aangekomen. De zwakke start van de Trump administratie zorgt ervoor dat China zich superieur begint te voelen. En dat kan dan weer gevolgen hebben in de strijd rond de eilanden in de Chinese Zeeën.

Bron: CNBC