(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is donderdag opnieuw flink in het rood gesloten, na tegenvallende werkloosheidscijfers uit de Verenigde Staten.

De AEX-index sloot 2,6 procent lager op 499,03 punten. De Midkap-index daalde 1,9 procent tot 666,57 punten. De AScX verloor 2,3 procent tot 695,77 punten.

Het aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering was afgelopen week 2,98 miljoen, weinig lager dan de 3,18 miljoen een week eerder, die bovendien opwaarts werd herzien. Er was vooraf gerekend op een daling van het aantal nieuwe aanvragen tot 2,5 miljoen.

“Het sentiment wordt bepaald door de vraag, hoe snel de maatregelen kunnen worden versoepeld”, zei Joop van de Groep van Fintessa Vermogensbeheer.

“Het eerste halfjaar kunnen beleggers als min of meer verloren beschouwen, maar de vraag is hoe de herstelcapaciteit in de tweede helft zal zijn.”

Het optimisme op de beurs kreeg woensdag al een klap van Fed-voorzitter Jerome Powell, die waarschuwde dat liquiditeitsproblemen kunnen leiden tot insolventie, als ze lang duren.

Ook waren er zorgen dat het handelsconflict tussen de VS en China weer kan oplaaien. Gesteggel over vaccins tegen het coronavirus wakkerde dit aan.

Beleggers maken zich al een paar dagen zorgen dat de mondiale economie niet zo snel zal herstellen van de coronacrisis als eerder werd aangenomen. In veel landen worden de lockdown-maatregelen langzaam teruggeschroefd, en het gevaar dat de verspreiding van het virus daardoor weer gaat versnellen, is niet denkbeeldig. Sommige beleggers vrezen dat overheden weinig kunnen doen als dat gebeurt.
 
De Amerikaanse werkloosheidscijfers drukten de stemming donderdag verder omlaag. De hoge werkloosheid dreigt president Trump in de problemen te brengen voor zijn herverkiezing in november, zei Van de Groep.

De importprijzen daalden in april verder, door de sterk lagere prijzen voor brandstof.

Het muntpaar euro/dollar noteerde op 1,0803. De olieprijzen stegen met 2,9 procent.

Stijgers en dalers

Shell was een sterke daler. Het aandeel verloor 4,6 procent op de somberder verwachtingen, die ook zouden betekenen dat de vraag naar vliegtuigbrandstof nog lang zeer laag blijft. Het aandeel ging ook ex-dividend.

ING en ASR Nederland deden het juist goed. Sectorgenoot ABN AMRO, dat na tegenvallende kwartaalcijfers koersdoelverlagingen van UBS en Credit Suisse kreeg, sloot licht lager.

Biotechreus Galapagos verloor 5,6 procent.

Ahold Delhaize verloor 2,9 procent, ondanks een positief rapport van Kepler Cheuvreux, dat Ahold de coronacrisis goed ziet doorkomen en stelde dat de supermarktketen, net als sectorgenoten, profiteert van hamstergedrag. Het koersdoel werd verhoogd van 25,20 tot 25,80 euro.

In de AMX ging alleen SBM Offshore duidelijk hoger de dag uit met een winst van 5,3 procent, na publicatie van de kwartaalcijfers. De oliedienstverlener zag geen aanleiding om zijn in februari afgegeven outlook voor de winstgevendheid te verlagen. Van der Groep was minder gerust op de vooruitblik.

Pharming verloor 6,0 procent. In het afgelopen kwartaal steeg de omzet op jaarbasis met 40 procent tot 49,3 miljoen euro, terwijl het operationeel resultaat met 59 procent aantrok tot 19,4 miljoen euro. Het aandeel steeg onlangs flink op het nieuws dat een ontstekingsremmer van Pharming goed lijkt te werken bij coronavirus-patiënten.

Eurocommercial Properties verloor 2,9 procent.

Sif Holding won in de AScX 1,5 procent. De Roermondse funderingsspecialist rapporteerde over het afgelopen kwartaal een hogere omzet. “We hebben geen significante impact van de corona-uitbraak gemerkt”, aldus CEO Fred van Beers. Ook wordt exclusief onderhandeld over een groot nieuw project. Vivoryon leverde 5,9 procent in na cijfers.

Het lokale fonds Euronext klom 2,5 procent na cijfers. Analisten waren positief over de sterke omzetgroei en de nieuwe Deense overname. Topman Stephane Boujnah zegt dat hij zich niet laat afremmen door het coronavirus en wil blijven doorgaan et overnames. KBC zag genoeg reden om het koersdoel te verhogen van 85,00 naar 89,00 euro bij een ongewijzigd koopadvies.

Tussenstanden Wall Street

De Amerikaanse indices stonden donderdag licht lager bij het sluiten van het Damrak.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.