Het heeft veel langer geduurd dan verwacht maar WeWork is eindelijk klaar om naar de beurs te gaan, via een fusie met een SPAC. De huidige waardering is echter nog maar een fractie van de oorspronkelijke waardering enkele jaren terug.

WeWork kondigde vrijdag aan dat het zal fuseren met BowX, een special purpose acquisition company. De deal zal het bedrijf waarderen op zo’n $9 miljard. Ooit werd WeWork gewaardeerd aan $47 miljard, waarmee het één van de meest waardevolle startups ter wereld was.

Het bedrijf schoof de plannen voor een beursgang in 2019 echter op de lange baan nadat er vragen naar boven kwamen over corporate governance. Dit leidde uiteindelijk tot de afzetting van de controversiële medeoprichter en CEO Adam Neumann. Neumann zou naar verluidt wel een schikking van $500 miljoen ontvangen als gouden parachute van Softbank, de grootste investeerder in WeWork.

Herstructurering

WeWork verklaarde dat zijn activiteiten het afgelopen jaar redelijk goed stand hebben gehouden, ook al hebben bedrijven weinig of geen kantoorruimten gebruikt door de Covid-19 pandemie.

Het bedrijf heeft ook een forse herstructurering achter de rug. WeWork verliet in december 2020 meer dan 100 slecht presterende locaties. Hiernaast zijn grote bedrijven nu goed voor ongeveer de helft van de klanten, wat een aanzienlijke stijging is ten opzichte van de 10% in 2025.

WeWork heeft ook meer van zijn leden verlegd naar huurcontracten op langere termijn in plaats van maandelijkse verbintenissen wat zorgt voor een meer zekere cashflow.

Sandeep Mathrani, huidig CEO van WeWork, stelt:

WeWork heeft het afgelopen jaar besteed aan het transformeren van het bedrijf en het heroriënteren van de kern, terwijl het tegelijkertijd een historische neergang heeft doorstaan en heeft geïnnoveerd.

Bron: CNN

Foto:iStock