Brexit 40 jaar nadat de Britten in een referendum stemden om in de Europese Unie te blijven, stemmen ze nu om terug uit die Europese Unie te gaan. Dit brengt winnaars en verliezers met zich mee. Je moet Europa bekijken als een mengeling van geklopte eieren waar men nu 1 ei terug uit moet halen. Dit zal geen eenvoudige opdracht worden. Dit is een overzicht van de vroege winnaars en verliezers.

Winnaar

Boris Johnson en Michael Gove

De excentrieke voormalige Burgemeester van Londen Boris Johnson en Secretaris van Justitie Michael Gove waren de gezichten van de Conservatieve Partij die voor een Brexit waren. Beide liggen nu in de polepositie om David Cameron op te volgen als Eerste Minister.

Marine Le Pen en Vladimir Poetin

Volgend jaar zijn er in Frankrijk verkiezingen. De partij van Marine Le Pen is ook anti-Europa en wint al jaren populariteit onder de Franse kiezers. Deze uitslag kan haar een extra duw in de rug geven om volgend jaar de grootste Franse politieke partij te worden. Ook Vladimir Poetin lacht in zijn vuistje. De aandacht en de energie die zal gaan naar een afscheiding van het Verenigd Koninkrijk zorgt voor een welgekomen afleiding voor het conflict in Oekraïne en de daarbij horende gevolgen.

Advocaten

4 decennia lang samen onder 1 dak zorgt voor een enorme verbondenheid. Duizenden wetten, handelsafspraken en regels zullen opnieuw onderhandelt en bekeken moeten worden.  Sinds 2009 voorziet de Europese Unie via een kleine regel dat het mogelijk is om de club te verlaten. Maar de uitwerking van deze voetnoot zal nog jaren tijd in beslag nemen.

Goud en obligaties

De financiële chaos zorgt ervoor dat beleggers vluchten naar veilige oorden. Deze vinden ze vooral in goud en obligaties.

Amsterdam

Londen is het financiële hart van Europa. Dit zal ook gaan veranderen. Ierland, Nederland met Amsterdam en de Scandinavische landen zullen zich positioneren als nieuwe financiële hub van Europa. Met Brexit in het achterhoofd zullen landen die geen gebruik maken van de euro echter minder kans maken. Brexit voor beginners

Verliezers

David Cameron

Eerste Minister David Cameron was diegene die het voorstel van een referendum op de agenda plaatste. De bedoeling was om de Brexit-aanhangers definitief uit koers te slaan. Het draaide echter verkeerd uit. Cameron gaf al aan ontslag te nemen en in het najaar plaats te maken.

De elite

Brexit is niet alleen een stem om de Europese Unie te verlaten, het is vooral een middenvinger naar de elite die de bevolking beslissingen opdringt die ze niet gekozen hebben.

Banken

Vooral banken zien donkere wolken op zich afkomen. Dat is ook duidelijk te zien aan de beurskoersen van vandaag. De meeste Europese banken zakken meer dan 10%.  Brexit betekent jaren van onzekerheid en een daling in overnames en fusies. Zo zal de fusie tussen de Deutsche Boerse en de Londen Stock Exchange ook op losse schroeven staan.