(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn dinsdag met een klein verlies gesloten, ondanks dat de beurzen het gros van de dag in het groen noteerden. De AEX index daalde 0,3 procent op 513,59 punten, terwijl de AMX een verlies van 0,6 procent liet optekenen en voor de AScX een min resteerde van 1,0 procent.

Volgens beleggingsspecialist Tycho Schaaf van onlinebroker Lynx was het verlies te wijten aan “een behoorlijke terugval” op Wall Street. “De markt zit al zo lang in zo’n kleine marge, er komt een moment dat het een keer losgelaten wordt.”

De toonaangevende S&P 500 index beleefde dinsdag gedurende de handelsdag voor het eerst in 110 dagen een daling van meer dan een procent. “Een natuurlijke reactie”, oordeelde Schaaf, wijzend op de enorm lage volatiliteit. De beleggingsspecialist benadrukte verder de bankensector, die “al een aantal dagen zwak” oogt.

Beleggers kregen een beperkt aantal macro-economische cijfers te verwerken. Uit eigen land bleek dat de prijzen van bestaande koopwoningen in januari op jaarbasis met 6,4 procent stegen, versus een toename van 6,7 procent in december. De Nederlandse huizenprijzen laten sinds juni 2013 een stijgende trend zien.

Uit cijfers van brancheorganisatie ABU kwam naar voren dat de Nederlandse uitzendmarkt in de afgelopen weken weer sneller groeide. Het aantal gewerkte uren in de Nederlandse uitzendsector nam in periode 2, die liep van week 5 tot en met 8 van dit jaar, met 8 procent op jaarbasis op. De omzet steeg in dezelfde periode eveneens met 8 procent. In de voorgaande periode steeg zowel het aantal uitzenduren als de omzet nog met 4 procent.

Verder bleek dat de Britse consumentenprijzen in februari op jaarbasis met 2,3 procent stegen, na een toename van 1,9 procent in januari. Economen mikten op een inflatie van 2,1 procent. 

Het Britse producentenprijspeil nam in februari op jaarbasis met 3,7 procent toe, na een stijging met 3,6 procent in januari. De stijging was conform de verwachting van vooraf geraadpleegde economen. Verder kwamen de Britse huizenprijzen in januari 6,2 procent hoger uit dan in dezelfde periode een jaar eerder. In december bedroeg de toename nog 5,7 procent. In 2016 bedroeg de gemiddelde stijging van de huizenprijzen 7,4 procent. 

In de Verenigde Staten bleek dat het tekort op de lopende rekening in het vierde kwartaal van 2016 iets daalde. Het tekort nam af van een herziene 116,0 miljard dollar in het derde kwartaal naar 112,4 miljard dollar in het afgelopen kwartaal, omgerekend 2,4 procent van het bruto binnenlands product.

Olie noteerde dinsdag in het rood. Een mei-future West Texas Intermediate daalde 1,2 procent tot 48,30 dollar, terwijl een mei-future Brent 1,0 procent lager bewoog op 51,12 dollar. 

De euro/dollar noteerde op 1,0814. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0794 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,0744 op de borden. 

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 6 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door AkzoNobel met een winst van 2,0 procent. Het Amerikaanse PPG Industries bereidt volgens Bloomberg een nieuw overnamebod voor op AkzoNobel. Zowel PPG als AkzoNobel wilden niet reageren, aldus het persbureau. 

ING Groep steeg 0,8 procent en ABN AMRO verloor juist 0,8 procent. Theodoor Gilissen Bankiers beveelt het aandeel ABN AMRO aan bij beleggers en verhoogde het koersdoel van 21,00 naar 27,00 euro. De analisten noemden de recente terugval van het aandeel “een mooi moment om alsnog in te stappen”. 

Altice daalde 0,5 procent hoger na de aangekondigde overname van Teads, een wereldwijde marktplaats voor online video-advertenties. De overname draagt direct bij aan de operationele vrije kasstroom van Altice. Analisten van ING spraken van een essentiële toevoeging voor de mondiale reclamestrategie. 

DSM liet weten bij de jaarvergadering bestuurder Dimitri de Vreeze te willen herbenoemen. Voor twee zetels in de raad van commissarissen worden John Ramsay en Frits van Paasschen voorgesteld. Het aandeel DSM verloor 0,4 procent. 

Heineken wil 1,75 miljard dollar ophalen met de uitgifte van twee langlopende obligaties, met een looptijd van respectievelijk 10 en 30 jaar. Het aandeel Heineken noteerde 0,2 procent hoger.

Onderaan noteerde Galapagos met een min van 2,2 procent en ArcelorMittal met een verlies van zelfs 3,2 procent, ondanks een koersdoelverhoging door Berenberg van 10,50 naar 12,00 euro met een ongewijzigd koopadvies. 

In de Midkap ging Corbion aan kop met een winst van 1,9 procent, gevolgd door Vastned met een plus van 1,2 procent. ASM International sloot fractioneel lager. Deutsche Bank verhoogde het koersdoel voor ASMI van 60,00 naar 63,00 euro. 

Flow Traders droeg met een min van 3,5 procent de rode lantaarn en ook WDP kon met een verlies van 1,3 procent niet in het groen komen. KBC Securities verlaagde het advies voor het vastgoedbedrijf van Accumuleren naar Houden met een ongewijzigd koersdoel van 90,00 euro. De analisten verlaagden het advies na de recent sterke koersprestatie in de nasleep van de kapitaalverhoging, maar benadrukten het goede fundament van WDP.

Onder de kleinere fondsen blonk Stern Groep uit met een plus van 1,1 procent. Daar stond Sif Holding tegenover met een verlies van liefst 8,0 procent. Kepler Cheuvreux verlaagde het advies voor Sif van Kopen naar Reduceren, maar verhoogde nog wel het koersdoel van 20,50 naar 22,00 euro. Analist André Mulder zei na de sterk opgelopen koers van Sif inmiddels “hoogtevrees” te hebben.

Acomo eindigde 0,9 procent hoger na de aangekondigde overname van het familiebedrijf Delinuts.

Onder de lokale fondsen werd Headfirst Source Group geselecteerd door het UWV als één van de preferente dienstverleners. De raamovereenkomsten worden van kracht met ingang van 1 april 2017. Het aandeel won 3,3 procent.

Coca-Cola European Partners sloot 0,6 procent hoger. De bottelaar boekte in 2016 een hogere aangepaste winst per aandeel en overtrof daarmee de eigen verwachtingen, maar leverde verder een weinig verrassende prestatie. Het concern stelt een kwartaaldividend van 0,21 euro per aandeel voor.

SnowWorld gaf liefst 4,0 procent prijs. Het aandeel noteerde dinsdag ex-dividend.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,7 procent lager op 2.356,15 punten. De Dow Jones index daalde eveneens 0,7 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde zelfs 1,1 procent in het rood.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.