Na meevaller producentenprijzen.

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen stonden dinsdag hoger, nadat beleggers optimistisch werden over de Fed omdat producentenprijzen minder hard stegen dan verwacht. Starbucks kreeg de handen op elkaar met een nieuwe CEO.

De S&P 500 steeg 1,5 procent tot 5.423,08 punten. De Dow Jones-index steeg 0,8 procent en de Nasdaq steeg 2,2 procent tot 17.148 punten.

Ondertussen zet de rotatie naar smallcaps niet door, volgens ING. De Russell 2000-index eindigde maandag bijna een procent lager en is ten opzichte van de piek in juli alweer aardig teruggezakt.

De producentenprijzen zijn een voorproefje voor de consumentenprijzen die woensdag bekend worden. De producentenprijzen stegen in juli met 2,2 procent een jaar eerder, tegen 2,7 procent in juni. De inflatie van de consumentenprijzen is naar verwachting stabiel op 3,0 procent. 

Nu de markt wanhopig op zoek is naar verlichting, en de Fed daar graag in wil voorzien, lijken de economische data allesbepalend voor het verlagen van de rente door de Fed in september, zei econoom Lindsey Piegza van Stifel. “In combinatie met een zwakker banenrapport over juli, zal elke minimale afname van de prijsdruk waarschijnlijk voldoende zijn om het spreekwoordelijke groene licht te geven om de rente te verlagen,” aldus Piegza.

Het vertrouwen onder kleinere ondernemers steeg, maar bleef benedengemiddeld. Bijna de helft van de Amerikanen werkt in een kleine of middelgrote onderneming. 

De euro/dollar noteerde een half procent hoger op 1,0992.

De WTI-olieprijs, die maandag nog flink steeg, daalde dinsdag weer fors, met 3,6 procent tot 76,77 dollar. 

Bedrijfsnieuws

Home Depot waarschuwde dat de hoge rente klanten weerhoudt van uitgaven aan klussen in huis. De doe-het-zelfketen boekte een vlakke kwartaalomzet, terwijl de winst en marges daalden. Het aandeel steeg 1,8 procent.

Later in de week komen ook Alibaba, Cisco, Deere, Walmart en Applied Materials nog met resultaten.

Tech- en specifiek AI-aandelen waren in trek. Nvidia won 5,7 procent. Sectorgenoot Super Micro Computer steeg 4,7 procent, verder herstellend van de koersval in de voorgaande weken. 

Volgens Morgan Stanley is het enthousiasme bij beleggers voor AI-aandelen afgenomen. Het Chinese Huawei Technologies is ondertussen dicht bij de lancering van een nieuwe AI-chip die moet kunnen wedijveren met die van Nvidia, schreef The Wall Street Journal dinsdag op basis van bronnen. 

Aandelen van Starbucks stegen 22 procent. De koffieketen krijgt een nieuwe CEO in de persoon van Brian Niccol van restaurantketen Chipotle, terwijl topman Laxman Narasimhan per direct vertrekt. 

Aandelen van Chipotle daalden 8 procent. De restaurantketen zijn COO Scott Boatwright aan als interim-CEO. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999


© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.