Amerikaanse overheidsschulden

De Amerikaanse staatsschuld zal binnenkort de grens van 20 biljoen dollar gaan doorbreken. Uiteraard is dit een gigantische schuld die niet zomaar afgelost kan worden. Aangezien de Amerikaanse economie de grootste economie ter wereld is, zal de Amerikaanse overheid zich weinig zorgen maken over deze gigantische schuldenbalans.

Er staan genoeg geldverstrekkers in de rij om de Amerikaanse overheid nieuwe dollars toe te stoppen. Dit komt met name door de goede kredietwaardigheid van het land. Daarnaast is Amerika een mogendheid op het wereldtoneel en dat zal niet zomaar gaan veranderen. Toch is het de moeite waard om te gaan kijken hoe die gigantische schuld is ontstaan.

Ontwikkeling van de Amerikaanse staatsschuld in beeld gebracht

schuld-20 biljoen dollar

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van MarketWatch, is te zien dat de Republikeinen en de Democraten beide hebben bijgedragen aan de huidige schuldenbalans. Met name de gevoerde oorlogen in Irak en Afghanistan hebben weten te zorgen voor het exploderen van deze schuld. Ook het stimuleringspakket dat onder leiding van Obama werd ingevoerd wist te zorgen voor een toename van de staatsschuld met meer dan 25% (als percentage van het Amerikaanse bbp).

Ook de toekomstverwachting ziet er niet bepaald rooskleurig uit. Het is nog onbekend hoe de staatsschuld zich zal gaan ontwikkelen onder de hoede van Trump. Maar, gezien zijn beoogde belastingverlaging en de stimulering in onder andere infrastructuur is de kans groot dat de trend van de laatste jaren wordt voortgezet.