De Chinese smartphonemaker Xiamo heeft wereldwijd zijn nieuwe smartphone gelanceerd. De Chinese elektronicagigant probeert een deel van de high-end markt te veroveren en Apple en Samsung uit te dagen.

De Xiaomi 13 en 13 Pro werden oorspronkelijk in december in China gelanceerd, maar nu brengt het bedrijf met het hoofdkantoor in Beijing de toestellen naar overzeese markten. De Xiaomi 13 begint bij 999 euro, terwijl de 13 Pro begint bij 1 299 euro.

Moeilijk 2022

Xiaomi had een zeer moeilijk 2022. Volgens onderzoeksbureau IDC daalde de verkoop van smartphones met 26% op jaarbasis. Dit was de grootste daling onder de 5 grootste verkopers van smartphones. Ook draaide het bedrijf in het kwartaal dat eindigde in september een verlies.

Xiaomi heeft te maken gehad met een aantal tegenslagen, met name een moeilijker macro-economisch klimaat met een vertragende economie in China. In 2022 werden in totaal 1,21 miljard smartphones verscheept, volgens IDC het laagste jaartotaal sinds 2013.

High-end market

In de loop der jaren is Xiaomi uitgegroeid tot één van de grootste smartphonemakers ter wereld. Het bedrijf bereikte deze positie door een strategie die bestond uit het uitbrengen van hoogwaardige toestellen tegen goedkope prijzen. Nu wilt het bedrijf zich echter richten op het hogere segment van de markt, waar de marges hoger zijn en de markt nog steeds groeit.

Door de push van Xiaomi naar het topsegment zal het bedrijf het opnemen tegen Apple en Samsung, wat een uitdaging zal zijn. Samsung en Apple zijn volgens onderzoeksbedrijf Canalys goed voor 92% van de high-end markt in 2022.

Xiaomi is de laatste Chinese smartphone-speler die het topsegment van de markt probeert te veroveren. Oppo lanceerde deze maand zijn eerste opvouwbare telefoon voor de overzeese markt die meer dan $1 000 kost.

Bron: CNBC
Foto: iStock