Maandag verscheen het OPEC kartel opnieuw in het nieuws met een positief bericht. De Organisatie van olie-exporterende landen wist de afgelopen maand de productie met bijna een miljoen vaten per dag terug te dringen, aldus ‘the Wall Street Journal’.

olieprijs

De productie viel in januari terug met 890.000 vaten per dag in vergelijking met de maand ervoor, aldus het kartel. Alle deelnemende partijen hebben hun woord gehouden.

Ook andere bronnen bevestigen dat de OPEC daad bij woord hebben gevoegd. De leden waren op 30 november vorig jaar eindelijk tot een overeenstemming gekomen een rem op de productie te zetten.

Ditzelfde kartel probeert de olieprijs verder nog hoop in te praten door met een voorspelling te komen dat de vraag dit jaar zal toenemen tot 1,2 miljoen vaten per dag, een voorspelling dat beduidend hoger ligt dat het 10-jaars gemiddelde van 1 miljoen vaten per dag.

Het mag duidelijk zijn. OPEC doet zijn best de olieprijs de lucht in te stuwen. Echter, zoals uit onderstaande afbeelding valt af te leiden wil dit niet bepaald werken.

olieprijs in saaie tradingrangeBron: StansberryResearch

De olieprijs legt al enkele maanden een saai zijdelings pad af. Het lijkt daar zelfs in vast te zitten. Een mooie voorspelling voor meer vraag, de bewezen afname in productie om de vraag en aanbod verder uit elkaar te drijven, doen de olieprijs maar niet stijgen.

De olieprijs heeft gewoon “niet” gereageerd op de aanzienlijke afnemende productie. Wanneer er geen reactie vanuit de markt wordt waargenomen wanneer het wordt verwacht, bijvoorbeeld op goed nieuws, wordt dit doorgaans als waarschuwing opgevat voor een naderende ommekeer.

Het is nu zaak dat de OPEC voet bij stuk houdt. Indien ook maar een van de OPEC-leden faalt in het houden van afspraken, zal dit onherroepelijk leiden tot een verder dalen de olieprijs. Dit kan vervolgens de hele OPEC doen besluiten terug te vallen op vroegere gewoontes waarbij iedereen weer zal trachten het maximale uit de grond te pompen. Dit zal leiden tot lagere olieprijzen.

Bron: The Crux