Goud 2017

Vorig jaar wist de goudprijs een stevige bodem neer te zetten en sinds dat moment zijn we enkele tientallen procenten in waarde gestegen. Overigens was deze stijging ook wel gewenst, want de goudmarkt zat al sinds het jaar 2011 gevangen in een Bear Market. Die tijd lijkt voorlopig achter onze rug te liggen.

De Dow Jones index weet sinds het jaar 2009 al goede zaken te doen. Vorige week werd de grens van 21.000 punten nog doorbroken en daarnaast hadden we te maken met een winstreeks van 12 handelsdagen achter elkaar waarbij de Dow Jones index wist te sluiten met een nieuwe recordkoers. De Dow Jones / Goud ratio is echter op een belangrijk punt terecht gekomen.

Dow Jones / Goud ratio komt terecht op een cruciaal punt

dow-goud-ratio

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Chart of the Day, is te zien dat de Dow Jones / Goud ratio sinds het jaar 2011 weer in de lift zit. Dit is te verklaren uit het feit dat de Dow Jones index sinds dat moment verder in waarde wist te stijgen, terwijl de goudprijs een stapje terug moest doen.

Op dit moment zijn we weer bij de belangrijke steunlijn terecht gekomen. Mochten we door deze lijn heen breken dan betekent dat min of meer dat de goudmarkt het voordeel krijgt als het gaat om een investering in de Dow Jones index of de goudprijs. Voor de beleggers die twijfelen is het dus de moeite waard om deze grafiek nauwlettend in de gaten te houden.