aandelen De reactie op de beurzen naar aanleiding van de Brexit was niet mals. Dalingen van 8% op diverse indices waren heel normaal. Banken moesten er helemaal aan geloven, waar aandelen soms met meer dan 20% kelderden. Je zou zeggen dat de Brexit de aandelenmarkten in de afgrond gaan storten, maar niets hoeft minder waar te zijn. Er zijn namelijk ook tal van voordelen voor de actieve belegger. Vooral als je in Amerikaanse aandelen zit.

# 1. Amerikaanse aandelen daalden niet zo hard als in Europa

Na de Brexit was het vooral Europa dat de klappen kreeg. Zeker, de eerste reactie was een daling van 3,4%, maar dat is nog altijd vele malen beter dan de dalingen die Europa te verduren kreeg.

# 2. Europese aandelen horen maar een klein deel van je portfolio te zijn

Uiteraard is het altijd goed om te spreiden, maar als je voornamelijk in Amerikaanse aandelen zit,  is de kans klein dat je hard geraakt bent. Tenzij je natuurlijk eerder dit jaar wat Spaanse bankaandelen had aangeschaft.

# 3. Dividend aandelen kunnen juist nog aantrekkelijker worden na de Brexit

Als de centrale banken de rente ongemoeid laten of zelfs laten dalen, dan zal het geld zijn weg vinden naar rendement. Dat is te vinden bij goede dividendaandelen. Deze zullen vervolgens in waarde stijgen.

# 4. Brexit hoeft zeker niet nadelig te zijn voor de mondiale economie

Zeker, de economie zal ferme tikken krijgen en de Amerikaanse dollar zal ten opzichte van de Euro snel in waarde stijgen. Maar aan de andere kant zal de rente waarschijnlijk voorlopig laag blijven. En dat is juist goed voor de economie.

# 5. En ook niet nadelig voor Europese multinationals

Juist omdat de Euro waarschijnlijk in waarde zal dalen, zal het voor Europese multinationals goedkoper zijn om te produceren, waardoor ze juist competitiever worden. En dus betere prijzen aan de consument kunnen doorrekenen en dat is weer goed voor de winstgevendheid.

# 6. Brexit kan juist een koopkans betekenen

Juist voor lange termijn investeerders is de recente daling een mooie gelegenheid om op koopjesjacht te gaan. Hoe moeilijk het misschien te geloven is, op lange termijn herstellen de beurzen altijd.

# 7. Pensioen

Aandelen zijn op lange termijn altijd winstgevend. In dat opzicht is het niet verkeerd als je een deel van je pensioenpot in aandelen hebt. Wel is het belangrijk om een afweging te maken groot dat percentage dient te zijn. Ben je ouder dan bijvoorbeeld 50, dan is het wel raadzaam om een veilige marge in de pensioenpot te bouwen door een niet met een al te groot percentage in aandelen te zitten.

Zo koop je de volgende Google of Facebook

Veel mensen durven niet beleggen omdat ze schrik hebben. Maar beleggen is een van de slimste dingen die je kan doen met je geld. Met enkele simpele richtlijnen kan je veel beginnersfouten vermijden en een leven lang genieten van geweldige beleggingen.

Ik word een Slimme Belegger