steenkool

…steenkoolcokes. De afgeleide van steenkool en ingrediënt voor het maken van staal is alleen al dit jaar verdubbeld tot meer dan $205 per ton. 

Sinds juli is er geen houden meer aan de de prijs van steenkoolcokes. Op minder dan 2 maand verdubbelde de prijs op de spotmarkt (waar handel van dag tot dag plaatsvindt, witte lijn in grafiek) in waarde. Hiermee zijn steenkoolcokes de best presterende grondstof. De blauwe lijn blijft nog wat achter en is de markt waar met langetermijncontracten wordt gewerkt die maar om de drie maanden wordt aangepast.

steenkoolcokes

China voert meer in

De belangrijkste reden van de rally is in China te vinden. De overheid heeft het aantal werkdagen per jaar dat in Chinese steenkoolmijnen mag worden gewerkt teruggebracht van 330 tot 276. Daarenboven heeft hevige regenval er in augustus voor gezorgd dat veel mijnen uit het noorden noodgedwongen hun deuren moesten sluiten.

De bedoeling van de Chinese staatsingreep is de winstgevendheid van de producenten te verbeteren zodat ze hun leningen aan lokale banken zouden terugbetalen. Ze heeft er echter ook voor gezorgd dat handelaars en staalbedrijven steenkoolcokes hebben moeten invoeren. De Chinese productie is sinds begin dit jaar immers al met 10% teruggevallen en de invoer is in augustus met 45% gestegen tot het hoogste niveau in 13 maanden.

steenkoolcokes2

Godsgeschenk

De prijsstijgingen zijn een godsgeschenk voor BHP Billiton, de grootste leverancier van steenkoolcokes, dat in tegenstelling tot vele andere groepen nauwelijks langetermijncontracten afsluit en bijna zijn volledige productie op de spotmarkt verkoopt. Maar nu de prijs door het dak gaat, is het niet uitgesloten dat er een tegenmaatregel uit China komt en dat het aantal dagen productie weer wordt opgetrokken.

Volgens Goldman Sachs kunnen hogere prijzen enkel en alleen door bestaande mijnen, die eerder werden gesloten, opnieuw te openen. “Het zal bovendien niet lang meer duren vooraleer de Chinese overheid stappen onderneemt om het aanbodtekort te verminderen.”

 

Wie vandaag laag wil kopen, moet NU in grondstoffen zitten.

Contrair beleggen is vandaag beleggen in grondstofaandelen. Dit onderdeel wordt door de massa uitgespuwd met uitzonderlijke lage waarderingen tot gevolg. De rally in goudmijnaandelen gemist? Of wil je het nog eens overdoen? Lees dan snel verder >>