Correctie aandelenmarkt

David Merkel is een ervaren beleggingsspecialist. Hij baseert zijn model voor toekomstige rendementen op de aanwezigheid van particuliere beleggers op de aandelenmarkt. Wanneer de particuliere belegger zich op de aandelenmarkt stort, is vaak het vet van de soep. En dat is nu net waar we ons op dit moment bevinden.

Het is soms moeilijk om als Europeaan een correct beeld te krijgen van de Amerikaanse particuliere belegger. Toch zijn er indicatoren die er op wijzen dat ze zich steeds meer comfortabel voelen op de aandelenmarkt. En helaas kopen veel particuliere beleggers op de top van de markt.

Eind vorig jaar positioneerden de Amerikaanse beleggers 38,75% van hun vermogen in aandelen. Dit komt volgens Merkel overeen met een toekomstig gemiddeld rendement van 5% de komende 10 jaar voor de Amerikaanse aandelenmarkt.

We leggen dit eventjes uit …

Op deze grafiek kan je zien dat het effectieve rendement (blauwe lijn) heel dicht in de buurt ligt van het verwachte rendement (rode lijn) van het model dat David Merkel gebruikt.

Toekomstig rendement Amerikaanse aandelenmarkt

Een gemiddeld jaarlijks rendement van 5% voor de komende 10 jaar lijkt nog OK, zeker in vergelijking met een spaarrekening of de obligatierendementen. Maar wanneer je weet dat het langetermijngemiddelde van de Amerikaanse aandelenmarkt 9,5% bedraagt, weet je ook dat het toekomstige rendement eerder aan de lage kant ligt.

Een verwacht toekomstig rendement van 5% bevindt zich op het 88e percentiel. De aandelenmarkt was dus maar in 12% van de gevallen duurder dan vandaag op basis van deze parameter.

Volgens David Merkel zijn de waarderingen inderdaad hoog. Toch is dit niet het moment om in paniek te schieten en zondermeer te verkopen. Dit is wel een goed moment om alert te zijn en selectief aandelen te kopen. De juiste aandelen zullen ook stijgen wanneer de aandelenmarkt blijft klimmen, maar bieden voldoende potentieel op lange termijn wanneer de overwinningsmars ten einde loopt.

Bron: AlephBlog

Vergeet traditionele aandelen. Dit zijn de aandelen van de komende jaren!

De gewone aandelenmarkt staat al jaren op een extreem hoge waardering. Wanneer dit eindigt, weet niemand. Maar iedereen is het er wel over eens dat te lang in deze markt blijven, desastreuze gevolgen kan hebben. Het toekomstige rendement is beperkt.

Je kan dan ook beter beleggen in een sector die fors ondergewaardeerd is. Deze aandelen bieden veel meer mogelijkheden.

Lees verder en ontdek de grootste opportuniteit uit je beleggingsleven.