Record Wall Street

De Amerikaanse centrale bank, beter bekend als de Fed, liet gisterenavond de rentestand ongewijzigd. Door deze beslissing blijft het rentetarief schommelen tussen de 0,50 en 0,75 procent. De voorzitter van de Fed, Janet Yellen, liet wel weten dat de toekomst er goed uit ziet.

Yellen benadrukte dat het consumenten- en bedrijfsvertrouwen in de lift zitten. Een dergelijke positieve trend kan zorgen voor druk op de consumentenprijzen en als gevolg daarvan zou het goed kunnen zijn dat de Fed alsnog spoedig in actie moet komen. Dit jaar wordt er gerekend op 3 Amerikaanse renteverhogingen van 0,25%.

Sinds de rentebeslissing van de Amerikaanse centrale bank, staat Wall Street iets lager. Op dit moment noteert de Dow Jones index iets onder het niveau van voor het publiceren van het rentebeleid en hetzelfde geldt voor de S&P 500 index. Deze lichte correctie is echter niet verwonderlijk.

De markten kunnen tot woensdag gaan dalen

matrix1 matrix2

Op de bovenstaande grafieken, afkomstig van Matrix Trade, is te zien dat de Dow Jones en S&P 500 index beide gemiddeld gezien te maken krijgen met een correctie tot de woensdag na het rentebesluit. Daarna wordt er meestal een sterke bodem neergezet en weet Wall Street de inhaalslag in gang te zetten.

Aangezien het feit dat de gemiddelde trend gebaseerd is op data vanaf maart 2014, is dit onderzoek wellicht niet betrouwbaar. Maar, gezien het feit dat de huidige beweging sterk correleert met de gemiddelde beweging sinds het jaar 2014, is het de moeite waard om de beursbeweging nauwlettend in de gaten te houden.