Kort geleden maakten de beurzen gigantische op- en neerwaartse bewegingen naar aanleiding van het Brexit referendum en de maandag daarop nog eens. Genoeg redenen voor beleggers om alles te verkopen, maar daarna trad al snel het herstel in.

Een belangrijke les werd weer eens duidelijk. De beslissing om lange termijn investeringen te verkopen op het moment dat er een kortstondige marktcrisis plaatsvindt, loopt meestal niet goed af. Het is sowieso beter om spreiding in het portfolio aan te brengen zodat waarschijnlijk niet alles in even grote mate mee daalt. Heeft u er bijvoorbeeld wel eens aan gedacht om goud aan uw portfolio toe te voegen? 

Dwaze voorspellingen

Beleggingsadviseur William Bernstein is van mening dat het van dwaasheid getuigt om proberen de toekomst te voorspellen. Er is wat dat betreft bestaat er geen beter voorbeeld dat de recente voorspellingen van de Brexit. Bijna niemand had de uitkomst van het referendum juist voorspeld. Professor Philip Tetlock heeft hier zelfs een studie aan gewijd en heeft geconcludeerd de voorspellingen van experts, gemeten over een langere periode, vaker onjuist dan juist zijn.

Angst

Angst om te verliezen is een van de sterkste emoties die een rol speelt bij beleggen. Het is tevens de belangrijkste oorzaak van de grootste verliezen. Ga bijvoorbeeld eens terug naar het jaar 2008. Iedereen die toen besloot om uit te stappen, miste vervolgens één van de grootste bull markten ooit.

Automatisch beleggen

Een goede oplossing kan zijn door automatisch bij te storen op een beleggersrekening, bijvoorbeeld van een ETF (aandelenmandje van een index). Dit in de wetenschap dat aandelen op lange termijn per definitie winstgevend zijn. Maar het zorgt er ook voor dat zelf bij dalingen gewoon wordt door gekocht tegen gunstiger koersen.

Afkoelingsperiode

Voor degenen die graag zelf willen blijven handelen is een afkoelingsperiode te overwegen, nadat een marktcrisis zich aandient. Bijvoorbeeld om tien dagen lang niet te handelen en om bestaande lange termijn posities niet direct te verkopen. De geschiedenis heeft uitgewezen dat het meestal beter is om vast te blijven houden aan een lange termijn-strategie.