26392083556_03f773cc37_o

4 op 10 volwassenen met een sociale media account zegt dat het zien van aankopen bij anderen hun uitgavenpatroon beïnvloedt. Uit een onderzoek bij 1.000 Amerikanen blijkt bijvoorbeeld dat 11% een vakantie boekt nadat ze anderen foto’s zagen posten van hun vakantie.

30% van de Amerikanen zegt dat sociale media een invloed heeft op welke uitgaven ze doen. Bij 5% heeft dit zelfs een grote invloed. Bij de jongeren ligt dit nog veel hoger, 1 op 2 jongeren laat zijn aankopen beïnvloeden door sociale media. Het is dus niet verwonderlijk dat de advertenties voor sociale media blijven toenemen. In 2017 zouden bedrijven zo’n $36 miljard spenderen op sociale platformen, Statista spreekt zelfs van $41 miljard. Dit is 16% van alle digitale advertenties wereldwijd.

Uitgaven sociale media

De mens vergelijkt van nature graag zichzelf met anderen. Via sociale media is dat maar een muisklik verwijderd. Wanneer anderen bijvoorbeeld leuke foto’s op Facebook zetten van dingen die ze gekocht hebben, krijgt men het gevoel dat product ook te moeten kopen. Hoe meer vrienden dezelfde aankoop doen, hoe meer men het gevoel heeft niet achter te kunnen blijven. Hierop zal men ook dat product of die vakantie willen aanschaffen, ook al kan men het niet betalen.

Het kan soms zo ver gaan dat men beter wil doen dan anderen. Er verschijnt dan een post van een beter product of een betere vakantie waardoor weer iemand anders beter wil doen, enz. Misschien is het dan toch maar beter om de aandelen van deze bedrijven te kopen :-).

Bron: MarketWatch