Stel je voor dat er geld op de rekening komt, of je nu werkt of niet. Stel dat je iedere maand genoeg geld krijgt, zonder dat je daar iets voor moet doen, maar waar je wel van kan leven. Dan ben je financieel onafhankelijk en kan je doen en laten wat je wilt. Financiële onafhankelijkheid bereik je wanneer je een voldoende groot passief inkomen hebt. Maar hoe kom je daar aan?

Wie een passief inkomen wil genereren, moet letten op:

  • De veiligheid van zijn passief inkomen
  • De groei van zijn passief inkomen
  • De diversificatie van zijn passief inkomen

Er zijn verschillende manieren waarop iemand aan een passief inkomen kan geraken. Maar ze hebben allemaal 1 gemeenschappelijk factor: het stort geld op je rekening, of je nu uit bed komt of niet.

-1. De veiligheid

Welk passief inkomen je ook hebt, je moet het wel beschermen. Wanneer je rekent op die vast inkomsten, maar ze blijven uit, dan heb je een probleem. Zorg ervoor dat je passief inkomen een duurzaam passief inkomen is.

-2. De groei

Het voordeel aan een passief inkomen is dus dat het geld opbrengt, zonder dat je daar iets voor moet doen. Dat wil dan ook zeggen dat je dat geld opnieuw kan investeren zodat het weer meer inkomen genereert. Zo kan je heel gemakkelijk je passief inkomen laten groeien. En die groei gaat steeds sneller.

-3. Diversificatie

Diversificatie is de sleutel tot veel succes op financieel gebied, ook bij de verschillende inkomstenbronnen. Zorg dat je meerdere passieve inkomsten hebt. Wanneer er toch iets gebeurt, beschik je nog over andere inkomsten.

Welke passieve inkomsten brengen het meeste geld op

Een passief inkomen vereist in veel gevallen wel een financiële en/of persoonlijke inspanning. Helaas gaat enkel de zon voor niets op. Onderstaande passieve inkomsten kunnen jou het meest geld opleveren:

Hoog Dividend aandelen: Er zijn aandelen te vinden die een constant dividend uitbetalen. Wanneer dat constant dividend een hoog dividendrendement genereert, heb je een mooi passief inkomen. Je hebt dan ook nog de kans op kapitaalwinst.

Vastgoed: Ook vastgoed kan een constant rendement opbrengen in de vorm van huur. Je kan bijvoorbeeld de huur gebruiken om de lening af te betalen. Eens de lening afbetaald is, heb je ineens een hoog passief inkomen.

Peer-2-Peer leningen: Via nieuwe technologieën is het mogelijk dat particulieren hun ‘overschot’ aan geld uitlenen aan anderen, zonder tussenkomst van een bank. Ook dit kan voor een constante stroom aan inkomsten zorgen.

Bronnen: The Balance + MarketWatch