Stel dat een groot deel van je inkomen op je rekening komt zonder dat je daarvoor moet werken. Dat is het principe van een passief inkomen. Wanneer je geld verdient zonder actief er iets voor te doen, creëer je ontzettend veel (financiële) mogelijkheden. En het mooie is dat iedereen geld kan verdienen vanuit zijn luie zetel.

Passief inkomen is geld ontvangen zonder dat je er veel moeite voor moet doen. Het vereist enkel in het begin een inspanning, daarna komt het geld vanzelf. Je kan op verschillende manieren een passief inkomen opbouwen.

Waarom een passief inkomen verkiezen boven een actief inkomen?

Wie over een passief inkomen beschikt, heeft totale financiële vrijheid. Je kan zelf kiezen hoe jij je dag indeelt en waaraan jij je tijd spendeert, geld speelt geen hoofdrol meer. Iemand die werkt en zijn levensstijl wil behouden, zal minstens zo hard moeten blijven werken om alles te kunnen betalen.

Nog een voordeel is dat het passieve inkomen niet stopt wanneer je besluit om te stoppen met werken of wanneer je op pensioen gaat. Zolang je inkomstenbronnen actief blijven, blijft het geld komen.

2 soorten passief inkomen

Er zijn over het algemeen 2 grote categorieën van passief inkomen:

  • Diegene die kapitaal vereisen om op te starten, te groeien en te onderhouden
  • Diegene die geen kapitaal vereisen

In de eerste categorie zit bijvoorbeeld het aankopen van een huis of appartement om te verhuren. Je kan een grote som geld lenen en de lening afbetalen met de cash flow. Eens de lening afbetaald is, heb je een volledig passief inkomen uit vastgoed.

Een tweede mogelijkheid uit de eerste categorie is bijvoorbeeld een investering in een bedrijf of de aankoop van een grote portefeuille dividendaandelen.

De tweede categorie is uiteraard de meest aantrekkelijke. Maar daar heb je toch bepaalde talenten voor nodig. Zo kan je een passief inkomen opbouwen uit een boek, website, apps, royalty’s, …

Hoe begin je aan een passief inkomen?

In de eerste plaats heb je een actief inkomen nodig om een passief inkomen uit de grond te stampen. We hebben allemaal rekeningen te betalen. Je hebt dus tijd, energie en soms kapitaal nodig om naar dat passief inkomen toe te werken. Het ene gaat al sneller dan het andere, maar het belangrijkste is dat je met veel plezier aan dat passief inkomen werkt.

Een passief inkomen opbouwen gaat niet van de ene op de andere dag. Maar eens je het hebt, kan je er je hele leven lang van genieten … ook vanuit je luie zetel.

Bron: The Balance