Rijk worden niet zo moeilijk Slaag jij er maar niet in om rijk te worden? Vraag jij je dan ook af hoe de anderen dat wel doen? Wel, dan verklappen we nu het simpelste bewezen recept om rijk te worden. Let op, rijk worden is gemakkelijk maar niet eenvoudig, je moet namelijk … minder geld uitgeven dan je verdient. De sleutel naar rijkdom is het verschil tussen je inkomsten en je uitgaven zo groot mogelijk te maken. Dit is gemakkelijk, maar voor vele mensen niet eenvoudig. Dit betekent dat je keuzes moet maken in het leven. Dit betekent dat je bepaalde uitgaven moet schrappen of harder moet werken om meer te verdienen.

Wat je ziet is niet altijd de realiteit

Er zijn al veel mensen die rijk zijn geworden door onder hun stand te leven, maar dat zie je er niet aan. De mensen die laten zien dat ze rijk zijn, zijn dat meestal niet – die creëren een valse rijkdom op basis van schulden. Je ziet de mooie auto’s, de dure huizen, de chique kleren, … er zijn er die daar hard voor gewerkt hebben maar er zijn er ook die zich daarvoor tot over hun oren in de schulden hebben gestoken. Wanneer je jezelf identificeert met die laatst groep, zal je nooit echt rijk worden. De weg naar je eerste miljoen is een traag maar zeker proces wanneer je onder je stand leeft. De kunst is om het verschil tussen inkomsten en uitgaven zo groot mogelijk te maken en dat verschil te investeren. Het is geen sexy weg, maar wel de enige met garantie op lange termijn.

Moet je gierig zijn wil je rijk worden?

Onder je stand leven wil niet zeggen dat je de kleren moet afdragen tot op het draadje, dat je iedere dag boterhammen met choco moet eten of dat je jezelf nooit eens een pleziertje mag gunnen, maar er zijn wel enkele praktische stappen die je kan ondernemen om sneller rijk te worden. Bekijk je vaste (maandelijkse) kosten kritisch: kan je geen goedkoper gsm/internet abonnement nemen? Heb je je fitnessabonnement nog nodig? Zijn er geen goedkopere verzekeringen, is er geen goedkopere gas- en elektriciteitsleverancier, … ? Betaal jezelf eerst: maak gebruik van een permanente opdracht in het begin van de maand om eerst een bedrag te sparen vooraleer je je geld gaat uitgeven. Dit garandeert dat je iedere maand geld aan de kant zet. Verhoog het bedrag dat je spaart: spaar stap voor stap steeds meer. Door op regelmatige tijdstippen (om de 3 of 6 maanden) het spaarbedrag met 1% te verhogen, voel je dat niet onmiddellijk maar tikt dit wel aan na een langere periode. Spaar 50% van een financiële meevaller: krijg je een bonus, opslag of een andere onverwachte financiële meevaller, spaar dan minstens de helft van dat bedrag in plaats van alles op te souperen aan een nieuwe auto of een verre reis. Dit zijn slechts enkele eenvoudige tips waar je al veel mee kunt bereiken. Rijk worden is een kwestie van discipline en doorzetting, maar ook van financiële intelligentie. Zorg ervoor dat je meer verdient dan je uitgeeft, maak deze ‘gap’ zo groot mogelijk en laat daarna je geld voor jou werken.