Warren Buffett is een echte buy-and-hold belegger, zo laat hij toch uitschijnen. Zijn definitie van de termijn waarvoor hij een aandeel koopt, is ‘voor altijd’ (tenzij het bedrijf niet meer aan bepaalde voorwaarden voldoet, zoals Wal-Mart). Het is dan ook interessant om eens te kijken naar welke aandelen hij 25 jaar geleden in portefeuille had.

The Fool zocht uit welke de grootste aandelen in de portefeuille van Berkshire Hathaway in 1992 waren. Het mag dan ook geen verrassing zijn dat er enkele grote namen terug te vinden zijn die ook vandaag nog in zijn portefeuille steken.

1992

In 1992 gaf Buffett een lijst met aandelen die een waarde hadden boven $100 miljoen. Er waren 9 aandelen die op de lijst stonden.

Portefeuille Berkshire Hathaway 1992

2017

Sinds 1992 steeg de marktwaarde van de bedrijven in de portefeuille van Berkshire Hathaway met 2.300%. Hierdoor zijn er niet 9 maar 39 bedrijven die een waarde hebben boven $100 miljoen. Dit is de top-9 van de grootste aandelen vandaag in portefeuille.

Portefeuille Berkshire Hathaway 2017

Verschillen

Er zijn uiteraard verschillen, maar enkele gelijkenissen terug te vinden. Bedrijven als Coca-Cola en Wells Fargo staan nog steeds in de lijst. Autoverzekeraar GEICO werd ondertussen volledig overgenomen en is een van de hoekstenen van het bedrijf.

Het leven van een miljardair: Warren Buffett

Maar 2/3 van de aandelen uit 1992 zitten dus vandaag niet meer in de portefeuille van de grootmeester. Capital Cities en ABC Inc werden overgenomen door Walt Disney Company. Gillette werd overgenomen door P&G. In 2000 verkocht Buffett een groot deel van Freddie Mac, toen $4 miljard waard. Had Buffett dit aandeel bijgehouden was het nu slechts $230 miljoen waard.

Conclusie

Buffett koopt altijd aandelen van een bedrijf, niet van een aandeel, met de intentie om ze voor altijd bij te houden. Maar dat draait dus niet altijd zo uit. Er zijn verschillende redenen waarom je een aandeel van een bedrijf alsnog verkoopt:

  • De reden van aankoop is niet meer van toepassing
  • Het management begint zich anders te gedragen
  • Het bedrijf wordt overgenomen of mee opgenomen in een fusie

Anderzijds zijn er ook aandelen die over een lange periode aandeelhouderswaarde blijven creëren zoals Coca-Cola en Wells Fargo. Die inschatting maken is een van de belangrijkste onderdelen van succesvol beleggen.

Bron: The Fool