Zonne-energie zilvermarkt Zonne-energie wordt zo goedkoop dat de productie ontzettend hard stijgt waardoor er een enorme vraag naar zilver is. De vraag naar zilver vanuit de sector voor zonne-energie wordt zelfs zo groot dat het een belangrijke impact kan hebben op de zilverprijs. Zilver wordt gebruikt in 90% van de meest gebruikte zonnepanelen over heel de wereld. Vooral de oosterse landen, met China en India op kop, investeren enorme bedragen in zonne-energie om hun industrie groener te maken en minder afhankelijk te worden van olie. Maar daar is veel zilver voor nodig … heel veel zilver. China gebruikt niet alleen iedere ounce zilver die het zelf uit de grond haalt, sinds kort importeert het land ook zilverconcentraten om aan de stijgende vraag te voldoen. De cijfergegevens uit China zijn dan ook verbluffend:

  • In het eerste kwartaal 2016 installeerde China 7,1 gigawatt aan nieuwe zonnepanelen. Dit is 40% van de totale productiecapaciteit van 2015.
  • De Chinese installatie in Q1 komt overeen met de capaciteit van 8 nucleaire installaties.
  • 7,1 gigawatt is gelijk aan 12% van de totale globale toegevoegde capaciteit aan zonne-energie in 2015.

Impact zonne-energie op de zilvermarkt

Stress op zilvermarkt neemt fors toe

China wil tegen 2020 100 gigawatt extra zonne-energie produceren (India 100 gigawatt tegen 2022) en staat dus zeer goed op schema. De impact op de zilvermarkt zal ongezien zijn. Er zal steeds meer stress op de grondstof komen. Keith Neumeyer, CEO,First Majestic, kreeg onlangs nog de vraag van een grote elektronicareus om rechtstreeks zilver aan het bedrijf te leveren. Deze bedrijven beginnen ook stilaan de stress op de zilvermarkt te voelen, laat staan dat zonne-energie de stress nog verhoogt. Volgens The Silver Institute in Washington, DC kan de vraag naar zilver vanuit de sector in 2016 oplopen tot 2.600 ton of 17% van het totaal gemijnde zilver – wereldwijd. De vraag zal dus niet stil vallen, maar de productie neemt wel af door de lage prijzen van de laatste jaren. Meer vraag, minder productie: je moet geen raketgeleerde zijn om te weten wat dit gaat doen met de zilverprijs.