Het jaar 2020 was voor de olieprijzen één van de meest turbulente jaren in de recente geschiedenis. Er was de prijzenoorlog tussen de OPEC en Rusland en hiernaast zorgde de Covid-19 pandemie voor een historische lage vraag naar olie. De olieprijzen zijn gestaag aan het herstellen maar dit is vooral te danken aan de zwakke dollar.

Zoals de meeste grondstoffen die internationaal verhandeld worden, wordt olie uitgedrukt in Amerikaanse dollar. Een zwakke dollar ondersteunt dus de prijzen van deze grondstoffen.

Volgens Vandana Hari, oprichter en analist bij energieadviesbureau Vanda Insights, zullen de olieprijzen blijven stijgen. Niet per se omdat de omstandigheden en vooruitzichten erop vooruitgaan maar simpelweg omdat de dollar nog zal verzwakken.

Fundamenteel is er niet veel om de olieprijzen te laten bewegen. De stijging is te wijten aan de zwakke dollar. Volgens mij is dit voorlopig de enige steun.

Moeilijk eerste semester

In maart daalde een termijncontract voor ruwe Amerikaanse olie met meer dan 100% en werd voor het eerst negatief. Dit was te wijten aan de instorting van de vraag naar olie door de verplichte lockdowns die wereldwijd werden opgelegd.

Vervolgens was er een lichte opleving van de prijzen van mei tot juni, toen de economieën weer opengingen na het sluiten van de markt om de Covid-19 pandemie in te dammen.

De vraag naar olie is in juli en augustus in sommige landen als India dan weer gedaald, terwijl ze in andere landen stagneerden.

Beterschap op komst

Volgens Hari zal de Amerikaanse dollar waarschijnlijk tot 2021 onder druk blijven staan. Het is namelijk in het belang van de Amerikaanse economie om de dollar laag te houden. Dit zal dan weer een voordeel zijn voor de prijzen van ruwe olie.

De inspanningen van president Donald Trump om de aandelenmarkten veerkrachtig te houden, zal de olieprijs ook ondersteunen.

Hiernaast zullen meer fiscale en monetaire stimulansen alsook positief nieuws over een Covid-19 vaccin de olieprijzen laten opleven.

Vandana Hari besluit met:

Tot op zeker hoogte denk ik dat dit sentiment de olieprijzen zal ondersteunen.

Bron: CNBC

Foto: iStock