De Amerikaanse dollar is voor het grootste deel van het presidentschap van Donald Trump vrij zwak geweest. Belastingverlagingen, een groter begrotingstekort en verschillende renteverlagingen van de Federal Reserve hebben een neerwaartse druk op de dollar uitgeoefend. Maar zelfs als Trump zou verliezen van Biden, zal de dollar waarschijnlijk geen forse stijging doormaken. Dit meldt CNN in een artikel.

Met Biden als president zullen er waarschijnlijk meer stimulansen voor consumenten en kleine ondernemingen komen om de impact van de Covid-19 pandemie op te vangen. Deze uitgaven zouden de dollar verder kunnen verzwakken.

Biden zou ook de overheidsuitgaven voor infrastructuur en investeringen in zonne-energie, windenergie en andere groene energieprogramma’s kunnen verhogen.

Lukman Otunuga, analist bij FXTM, stelt in een rapport:

Een blue wave kan een negatieve impact hebben op de dollar als gevolg van een nog groter stimuleringspakket.

Federal Reserve

Ook de Federal Reserve speelt een belangrijke rol in de waarde van de dollar. De termijn van Jerome Powell, de voorzitter van de centrale bank, loopt in februari 2022 af. Er is echter een grote kans dat Powell een tweede termijn als voorzitter zal aanvangen.

Als Powell voorzitter blijft, zullen beleggers anticiperen op aanhoudende lage rentetarieven. Powell heeft al meermaals gezegd dat de rentetarieven tot 2023 ongewijzigd zullen blijven. Dit zorgt ervoor dat de dollar nog meer onder druk komt te staan.

Het is echter wel nodig om te vermelden dat de dollar een veilig haven blijft in tijden van onrust en onzekerheid. Dit is een zeer belangrijke reden waarom de dollar misschien niet veel verder zal dalen. De wereldwijde economie is immers ook niet in een perfecte staat. Er zou dus nog steeds een vlucht naar “kwaliteit” kunnen zijn die de koers van de dollar zal ondersteunen.

Phil Toews, CEO van vermogensbeheerder Toews Corp., stelt:

 Ik verwacht geen forse stijging of daling van de dollar maar eerder een stabilisatie.

Bron: CNN

Foto: iStock