De voorbije maanden dachten verschillende centrale banken eraan om stilaan de rente terug op te trekken. De uitslag van het Brexit-referendum geeft hen nu het perfecte excuus dat niet te doen en de Zweedse centrale bank, de Riksbank in het jargon, heeft vandaag het voorbeeld. De Zweedse centrale bank heeft renteverhogingen voor onbepaalde tijd uitgesteld omdat ‘de resultaten van het VK-referendum onzekerheid hebben gecreëerd’. De Riksbank liet haar leidende rentevoet dan ook op -0,5% en gaf nog mee dat een zeer expansionistisch beleid vandaag nodig is om de Zweedse economie te ondersteunen en de inflatie aan te wakkeren. Hieronder vindt u de aangepaste verwachtingen van de Riskbank voor de repo rate (de rente die de centrale bank aan banken aanrekent). Deze tussen haakjes zijn de oude verwachtingen. De rente zal dus langer negatief blijven dan vooropgesteld. Nochtans doet de Zweedse economie het niet slechts volgens de centrale bank. En blijft ze ondanks de internationale onzekerheid aan kracht winnen. Vreemd dat de centrale bank dan ook besluit klaar te staan om op monetair vlak (lees: negatieve rente nog verder te verlagen) nog meer te doen. Hier vindt u de uitleg van de bank.
Het is moeilijk om de impact van Brexit op de Zweedse economie te bepalen maar we gaan er vanuit dat die beperkt zal zijn.
De Riksbank is ook nog steeds bereid op de wisselmarkten op te treden indien de krona te snel stijgt en dreigt de inflatie te snel aan te wakkeren. Ze heeft dan ook beslist om het mandaat dat het mogelijk om snel op de markt te interveniëren, te verlengen.
Riksbank geeft het voorbeeld
De kans is zeer groot dat u de komende maanden eenzelfde persbericht en uitleg krijgt van de andere centrale banken uit de industriële wereld. Ze zullen de Brexit aangrijpen om alle plannen om de rente te verhogen of de onconventionele maatregelen af te bouwen in de koelkast te stoppen. Te beginnen met de Federal Reserve. Ook ingrijpen op de wisselmarkten zal bij veel centrale banken hoog op de agenda blijven staan: een verdere valutaoorlog blijft dus tot de mogelijkheden behoren.