Een kleine vonk kan soms een groot vuurwerk aansteken. Dat kan ook gebeuren met Chinese aandelen. Een kleine, op het eerst zicht, onbeduidende gebeurtenis kan ervoor zorgen dat deze aandelen de komende weken en maanden bijzonder hard kunnen stijgen. We spreken dan over een winst van tientallen tot honderden procenten.

In eerste instantie moet je weten dat er 2 verschillende soorten Chinese aandelen zijn: A-aandelen die noteren in Shanghai en H-aandelen die noteren in Hong Kong. Een heel klein deel van de beleggers koopt A-aandelen.

Ook vermogensbeheerder MSCI koopt enkel H-aandelen. Maar daar komt nu verandering in. MSCI heeft beslist om voortaan ook A-aandelen te kopen. Voor wie zich afvraagt wat daar bijzonder aan is, …

MSCI beheert in de Verenigde Staten direct en indirect zo’n $10.000 miljard. 94% van de Amerikaanse pensioenfondsen investeert over heel de wereld op basis van MSCI indexen. Dat is een gigantisch kapitaal.

Nu MSCI goedkeurt dat het ook A-aandelen gaat kopen, zullen deze 0,50% uitmaken van de  MSCI Emerging Markets Index. Op dit moment zit er voor $1.500 miljard kapitaal in deze index. Wanneer MSCI ook A-aandelen koopt, vloeit er onmiddellijk $7,5 miljard naar deze aandelen.

En dat is nog maar het begin.

Wanneer Chinese aandelen stijgen, gaan ze ontzettend hard omhoog

MSCI wil dat China 40% van de MSCI Emerging Markets Index gaat uitmaken. Dat is een stijging van net geen 50% ten opzichte van de huidige weging. De komende weken en maanden kan er mogelijk een enorm kapitaal naar de Chinese aandelenmarkt vloeien, van MSCI alleen.

En dat trekt uiteraard weer nieuw kapitaal aan. Wanneer iets in beweging komt, volgen andere beleggers automatisch. En wanneer het hard gaat op de Chinese aandelenmarkt, gaat het ook echt hard.

Tussen 2005 en 2007 stegen Chinese aandelen 530%. In 2009 was er een stijging van 106% en in de periode 2014 – 2015 knalden Chinese aandelen 165% hoger. Chinese aandelen consolideren al 2 jaar de winst van de vorige groeispurt met hoger bodems. De beslissing van MSCI kan mogelijk de voedingsbodem zijn voor een nieuwe, furieuze rally.

Bron: Casey Research

Foto Credit: iStock – NanoStockk