Wanneer je nog jong bent, denk je dat je alles beter weet. Wanneer je 30 wordt, besef je pas hoe naïef je was. Wanneer je 40 wordt, besef je opnieuw dat je eigenlijk nog niets wist op je 30e. Ervaring wordt zwaar onderschat. Jongeren maken dan ook veel fouten die ze achteraf pas beseffen.

Dit zijn 10 dingen waar jongeren niet goed beseffen dat ze verkeerd zitten.

# 1. Tijd is je belangrijkste grondstof (en het is niet eindig)

Jongeren denken dat ze alle tijd van de wereld hebben. Maar verloren tijd is het enige dat je niet kan goedmaken. Het klopt dat jongeren nog de kansen krijgen om fouten te maken, maar gemiste kansen zijn voor altijd verloren. Er komt een tijd dat je geen tijd meer hebt.

# 2. Talent wordt overschat

Er wordt geen beker uitgereikt aan de meest talentvolle speler, alleen aan diegene die het beste resultaat op zijn rekening schrijft. Het zijn meestal niet de meest getalenteerde mensen die succes behalen.

# 3. Je bent het productiefst in de ochtend

Jongeren slapen graag uit. Het geluid van de wekker is hun grootste nachtmerrie. Ze beseffen niet dat de eerste uren van de dag het meest productief zijn. Ochtendstond heeft goud in de mond. Wil je meer gedaan krijgen, moet je vroeg opstaan. Een dag heeft 24 uur, geen 12.

# 4. FILO

First In Last Out. Er is maar een gegarandeerde weg naar succes: werk harder dan de rest.

# 5. Wacht niet tot men zegt wat je moet doen

Je wordt nooit beter dan een ander wanneer je wacht tot men zegt wat je moet doen. Neem initiatief, blijf de rest altijd minstens 1 stap voor.

# 6. Neem verantwoordelijkheid

Iedereen maakt fouten, maar je fouten ontlopen is nog erger dan fouten maken. Probeer geen excuses te verzinnen maar leer uit je fouten en zorg dat het niet meer gebeurt. Wie geen fouten maakt, legt de lat niet hoog genoeg.

# 7. Kijk naar mensen, niet naar bedrijven

De meeste gaan werken voor een bedrijf, maar het is beter om te werken voor de mensen achter dat bedrijf. Je kan veel meer leren van mentors of sterke managers dan van je werk.

# 8. Spreek in plaats van te roddelen

De jongeren van tegenwoordig zijn bijzonder mondig. Dat is goed, maar dan moet je het wel tegen de juiste personen zeggen. Zeg wat er op je lever ligt tegen je baas of het management, ga niet roddelen achter de rug van andere mensen. Door te spreken, kan je iets veranderen.

# 9. Lees … boeken

Jongeren lezen veel … berichten, tweets, Instagram-posts, … ze worden geleerd niet meer te lezen dan 140 tekens. Maar de sleutel tot succes ligt niet bij je sociale media accounts, maar in boeken of nieuwsbrieven.

# 10. Geef 25% minder uit dan je verdient

Wil je financieel groeien, moet je minder uitgeven dan je verdient. Je moet op korte termijn opofferingen durven maken om op lange termijn genot te hebben. Je moet leven hoe anderen niet willen om later te leven hoe anderen niet kunnen.

Bron: Forbes