financiele sector

Sinds de verkiezingsoverwinning van Donald Trump is er heel wat veranderd op de beursvloer. Over het algemeen kunnen we zeggen dat Trump een positieve invloed heeft gehad op de aandelenmarkten; want onder zijn leiding wisten de Amerikaanse indices te stijgen naar nieuwe recordkoersen. Met name één sector valt in positieve zin op.

De financiële sector heeft het de afgelopen 9 jaar niet bepaald gemakkelijk gehad. De financiële crisis wist er voor te zorgen dat de bankaandelen keihard werden afgestraft. Ondanks deze flinke prijsval, weten de bankaandelen de afgelopen maanden in positieve zin op te vallen.

Financiële sector uitblinker sinds de Amerikaanse verkiezingen

financiele-sector-1

Op de bovenstaande tabel, afkomstig van MarketWatch, is te zien dat de financiële sector sinds de verkiezingsoverwinning van Trump met meer dan 22% in waarde is gestegen. De absolute uitblinker daarbij was het bankaandeel Goldman Sachs. Ondanks het feit dat dit bedrijf tijdens de crisis ook keihard werd afgestraft, beweegt het vandaag de dag rond nieuwe recordkoersen.

financiele-sector-2

Niet elk Amerikaans bankaandeel staat echter weer boven de niveaus van voor het uitbreken van de rampzalige crisis. Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van LPL Financial, is namelijk te zien dat de financiële sector als geheel nog onder de piek noteert van het jaar 2007. Het blijft dus verstandig om het kaf van het koren te scheiden.