WaterloopCompetitionHyperloopPod

TU Delft won afgelopen weekend de Hyperloop-wedstrijd van Elon Musk. Met hun concept zou je in 13 minuten van Amsterdam naar Eindhoven kunnen reizen. Maar wat is de Hyperloop nu precies? Dit zijn 10 dingen die je moet weten over het transportmiddel van de toekomst.

-1. De Hyperloop is een nieuw high-speed transportsysteem

Het concept van reizen door een buis bestaat al eeuwen. In 2013 goot Elon Musk dit idee in een blueprint. Hij daagde ingenieurs uit om de Hyperloop uit te werken van een concept tot een echt, vernieuwend transportmiddel. Daarop ontstond een gemeenschap die de technologie tot uitvoering brengt.

-2. Reizen in pods

Naast TU Delft zijn er ook bedrijven die het concept verder bestuderen. Hyperloop Transportation Technologies, een bedrijf uit Californië, werkt samen met UCLA om de Hyperloop van de tekentafel in de realiteit te brengen. De kans is groot dat we in de toekomst via pods zullen reizen.

-3. Een hyperloop station ziet er bijzonder uit

Hyperloop is iets anders dan een trein of een vliegtuig. Stations om in en uit te stappen moeten volledig nieuw ontworpen worden. Ontwerpers zeggen dat ze hiervoor een mix moeten bedenken tussen de technologie, ervaring en sociale veranderingen.

Hyperloop station

-4. Ontzettend snel

De Hyperloop kan in theorie reizen aan een snelheid boven 1.100 km/u of aan de snelheid van het geluid. Een vliegtuig haalt nu zo’n 800 km/u en een trein 300 km/u.

-5. Ideale afstand

Het transportmiddel van de toekomst zou ideaal zijn voor afstanden tussen 1.000 en 1.500 kilometer. Kan je je voorstellen dat je op een uur op je vakantiebestemming bent in Spanje of Italië?

-6. Reiscomfort

Een van de grootste uitdagingen wordt het comfort tijdens de reis. Er ontstaan veel krachten wanneer je aan de snelheid van het geluid reist. Maar volgens de ontwerpers zou je dit enkel voelen bij het begin en het einde.

Hyperloop

-7. Geen last van het weer

Doordat de pods in een buis reizen, zijn ze afgesloten van weerinvloeden van buitenaf.

-8. Geen menselijke bediening

Volgens Musk daalt de rijveiligheid met 40% wanneer auto’s rijden in plaats van mensen. Met de Hyperloop zou dat hetzelfde zijn. Er kunnen geen menselijke fouten sluipen in het volledig computergestuurde besturingssysteem.

-9. Gemakkelijk instappen

In het originele ontwerp van Musk gaan de deuren van de pods naar boven open om gemakkelijk langs de zijkant in te stappen. Tot op heden is dit deel van het ontwerp overeind gebleven.

Hyperloop pods

-10. Goedkoop

Volgens Elon Musk zou een Hyperloopsysteem zo’n $6 miljard kosten, inclusief transport van goederen zo’n $7,5 miljard. Hij berekende dat je voor een enkel ticket dan €20 moet betalen.

Bron: CNN Money