We worden nu eenmaal geboren met een baksteen in de maag. Een huis kopen hoort bij het leven zoals ademen. Maar terwijl ademen noodzakelijk is om te blijven leven, is een huis kopen dat niet. Een huis kopen kan voor veel mensen zelfs een slechte beslissing zijn.

Die baksteen in de maag is een mythe die eens doorbroken mag worden. Wanneer je onderstaande 10 redenen eens goed op een rijtje zet, denk je maar best 2 keer na vooraleer je een huis koopt.

Ben je hierna nog steeds overtuigd dat een huis kopen wél een goed idee is, raden we aan om eens een kijkje te nemen in onze VastgoedGids.

# 1. Cash weg … voor altijd

Wanneer je een huis koopt, zal je met eigen geld over de brug moeten komen. Dat geld is weg, vooral tijd. De enige manier om dit geld ooit terug te krijgen is door je huis te verkopen (zonder verlies) en geen ander huis in de plaats te kopen. En als investering moet je het ook niet doen. Tussen 1890 en 2004 bracht een huis gemiddeld 0,4% per jaar op, de prijsstijgingen van de laatste jaren zijn eerder uitzonderlijk historisch gezien. Dan zijn er betere alternatieven voor je geld.

# 2. Kosten bij de koop

Bij de aankoop van een huis zijn kosten verbonden zoals notariskosten, verzekeringen en verhuiskosten. Dit is ook geld dat niets opbrengt en dat je nooit meer terugziet.

# 3. Onderhoudskosten

Een huis heeft altijd kosten. Doorheen het leven van een huis gaan allerlei zaken kapot, dit kan gaan van kleine reparaties tot grote onkosten. Maar kosten zijn er altijd en jij moet ze betalen. Wanneer je een huis huurt, zijn de meeste kosten voor rekening van de eigenaar.

# 4. Je bent gebonden

Eens je een huis gekocht hebt, ben je grotendeels gebonden aan deze bestemming. Dit kan je belemmeren bij het vinden van de ideale job of school voor je kinderen. Je hebt veel minder vrijheid van bestemming.

# 5. Het is geen investering

Een huis kopen als investering is voor gewone particulieren niet zo slim om de drie volgende redenen:

  • Het is illiquide: Je kan het niet op eender welk moment verkopen
  • Hoge hefboom: Je moet er veel geld voor lenen
  • Geen diversificatie: Voor de meeste mensen is de waarde van het huis veruit het grootste deel van hun vermogen.

# 6. Psychologische druk

Ben je een loser wanneer je geen eigen huis hebt? Nee! Heb je een eigen huis nodig om iets te bereiken? Nee! Is een eigen huis een onderdeel van trouwen en kinderen krijgen? Nee! Denk is goed na wat de echte reden is om een eigen huis te hebben?

# 7. Cash is king

Voor veel mensen is het aangenamer om cash geld op een rekening te hebben dan in bakstenen. Dat cash geld geeft veel meer mogelijkheden om te investeren of om ermee te doen wat je wilt. De meeste mensen zonder eigen huis hebben veel meer financiële vrijheid.

# 8. Je zit gevangen

Mensen wisselen graag van alles. We kopen een nieuwe outfit. We kopen al eens graag een andere auto. Sommige wisselen graag geregeld van partner. Of we veranderen graag onze beleggingsstrategie. Wanneer je een huis koopt, kan je dat niet meer veranderen, dan zit je voor lange tijd gevangen.

# 9. Huren is niet altijd beter

Veel mensen zeggen automatisch dat kopen vandaag veel voordeliger is dan huren. Maar de rente is niet de reden waarom kopen beter zou zijn. In plaats daarvan is het veel beter om naar de koop/huur ratio te kijken. Stel een huis kost €200.000 en je kan in dezelfde regio zo’n huis huren voor €12.000 per jaar, dan bedraagt de koop/huur ratio 16,7. Met andere woorden, je kan 16,7 jaar huren voor de kostprijs van een huis te kopen.

16,7 is volgens de experts de richtlijn om naar te kijken. Ligt de ratio lager dan 16,7 wordt kopen interessant, ligt de ratio boven 16,7 wordt huren interessant.

# 10. Stress

Voor veel mensen is het bezit van een huis stresserend. Er komt veel bij kijken om een huis af te betalen en te onderhouden. Dat zorgt voor stress. Daarnaast willen de meeste mensen ook nog eens hun huis verbeteren. Dat kost tijd. Is het allemaal die tijd en stress waard? Kan je die tijd en stress niet beter gebruiken om aan je carrière, gezin en geluk te werken?

Bron: Business Insider