Werken, slapen, werken, slapen, … het is een ritme dat niemand lang kan volhouden. Succes hangt niet af van hoe lang je werkt, maar vooral hoe efficiënt je werkt. Veel self-made miljonairs zorgen dan ook voor voldoende ontspanning ’s avonds zodat ze ’s anderendaags weer optimaal kunnen presteren.

Hoe je gaat slapen bepaalt een groot deel van hoe je slaapt. Succesvolle mensen beseffen dat hun succes begint én eindigt met een goede mentale en fysieke gezondheid. De routine voor het slapen zijn dan ook sleutelelementen voor succesvolle mensen. Wat doen succesvolle mensen voor ze gaan slapen?

# 1. Ze lezen

Experts zijn het er over eens dat veel succesvolle mensen vlak voor ze gaan slapen nog lezen. Sommige reserveren zelfs tijd om te lezen in hun agenda. Deze tijd wordt niet gereserveerd om nog dossiers door te lezen, maar wel om een variëteit aan informatie op te slaan. Op deze manier worden ze slimmer en beter. De ene leest bijvoorbeeld het nieuws van de dag terwijl de andere liever fictie of oude filosofie leest.

# 2. Ze maken een ToDo-lijst

Niets zo vervelend voor een goede nachtrust als wanneer je steeds blijft denken aan wat je de volgende dag allemaal moet doen. De geest ontruimen van alle gedachte is belangrijk voor een goede nachtrust. Veel succesvolle mensen schrijven op wat ze de volgende dag(en) nog moeten doen zodat de gedachte verdwijnt eens ze op papier staat.

# 3. Tijd voor familie

Niet iedereen is ’s avonds op tijd in het huishouden om tijd te spenderen met zijn gezin en/of partner. Maar succesvolle mensen maken daar tijd voor zodat ze met een goed gevoel gaan slapen. Een goede communicatie met het gezin vermijdt relationele spanningen.

# 4. Reflectie van de dag

Veel succesvolle mensen kijken op het einde van de dag terug op hetgeen ze gepresteerd hebben die dag. Ze schrijven op waar ze dankbaar voor zijn. Dit herinnert hen aan de progressie die ze maken wat op zijn beurt weer dient om gemotiveerd te blijven. Een kleine reflectie over wat er goed ging in de dag geeft een positief gevoel om mee te nemen naar de volgende dag.

# 5. Mediteren of laten stoom af

Een meditatie van 10 minuten kan al voldoende zijn om lichaam en geest in balans te brengen. Anderen luisteren naar muziek, nemen een warm bad, laten zich masseren, … door alle stress te elimineren kunnen ze sneller en dieper slapen.

# 6. Een slaapplan

Succesvolle mensen werken dikwijls heel lange dagen. Toch is het essentieel om iedere avond rond hetzelfde uur te gaan slapen. Deze gewoonte wordt door iedere slaapexpert aangeraden. Sommige succesvolle mensen zetten dan ook een alarm wanneer ze moeten gaan slapen. Zo verspillen ze geen tijd door ’s avonds te laat te gaan slapen en ’s morgens langer te blijven liggen.

# 7. Unplug van je werk

Wat is het nut van ’s avonds laat nog snel je e-mails na te kijken? Of om nog snel naar je statistieken te kijken? Werk gerelateerde items moet je verbannen vlak voor je gaat slapen, anders lig je er toch alleen maar wakker van, ook al kan je er pas de volgende dag iets aan doen. Creëer een bufferperiode tussen de tijd waarbij je het werk neerlegt en de tijd dat je gaat slapen.

# 8. Denken aan het succes van morgen

Denk vlak voor het slapen nog even aan het succes dat je wilt bereiken. Je moet niet nadenken hoe je dat wilt bereiken, maar wel even wegdromen met de gedachte aan jouw succes. Dit geeft je de volgende ochtend energie en motivatie om dat succes te bereiken.

# 9. Ze maken een avondwandeling

Joel Gascoigne, CEO van sociale media app Buffer, maakt iedere avond een wandeling van 20 minuten. Dit geeft hem de kans om de stress van de dag te laten wegvloeien. Tijdens een wandeling onder de sterren evalueert hij de dag, denkt aan de grote uitdagingen die hem nog te wachten staan en geleidelijk aan verdwijnen de gedachten over het werk uit zijn hoofd. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat beweging de nachtrust bevordert, zelfs een avondactiviteit. Wandelen zou ook stress en angst verminderen.

# 10. Ze drinken geen alcohol

Veel succesvolle mensen mijden alcohol voor ze gaan slapen. Alcohol helpt je sneller in slaapt te vallen, maar het berooft je van de kwaliteit van je slaap. Door alcohol kom je in een lichter slaappatroon terecht waar je veel gemakkelijker wakker van wordt. Het is de diepe, vaste slaap die het lichaam klaar stoomt voor de volgende dag.

# 11. Ze denken niet aan de volgende werkdag

Ontspanning is essentieel voor een goede nachtrust. Een goede nachtrust is essentieel voor een succesvolle (volgende) werkdag. ’s Avonds laat nog met je werk bezig zijn, je e-mails nog eens rap lezen, … heeft allemaal een nefaste invloed op je ontspanning en dus je nachtrust. Alles wat in je mails staat, kan wachten tot de volgende dag. Zorg dan ook dat je er niet van gaat wakker liggen.

Bron: Business Insider