Wat salaris zegt over jou en je baas

Wanneer we gaan werken, willen we ook beloond worden naar waarde. Het salaris is echter een spel tussen werkgever en werknemer. Een werknemer wil zo veel mogelijk verdienen terwijl een werkgever niet te veel wil betalen. Het uiteindelijke salaris zegt dan ook veel meer over jou en je baas dan je denkt.

Praten over het salaris is nog steeds een groot taboe. Toch zijn er tegenwoordig veel meer mogelijkheden om te achterhalen wat de gemiddelde persoon met dezelfde job verdient. Dit geeft meer macht en mogelijkheden aan de werknemers.

Dit is wat het salaris allemaal zegt over de werkgever-werknemer relatie.

-1. Te weinig betalen kost de werkgever meer

Het is niet in het belang van het bedrijf om de werknemers te weinig te betalen. Volgens onderzoek kost het een bedrijf 150% van het jaarsalaris om iemand nieuw te vinden, in dienst te nemen en op te leiden. Wanneer je baas een gierige pin is, kost hem/haar dat uiteindelijk veel meer.

-2. Werknemers nemen ontslag over het loon

De voornaamste reden waarom werknemers ontslag nemen, is omdat ze het gevoel hebben dat ze te weinig betaald worden. Jobtevredenheid kan op verschillende manieren bekomen worden, maar wanneer daar te weinig compensatie tegenover staat, zullen ze uiteindelijk toch vertrekken. Wanneer je dus te weinig verdient, maar je blijft bij je job, zegt dat voldoende over jouw ambities.

Denk er ook aan dat een werkgever niet snel over de brug zal komen met een hoger salaris. Praat er over, geef aan dat je een hoger loont verdient.

Wat jij bijdraagt aan het bedrijf, je talenten, je kennis, je mogelijkheden, … is wat ‘eerlijk’ vergoed moet worden. Een hoger salaris in het begin zorgt automatisch voor hogere salarissen bij promotie, een hogere bonus, een grotere loonsverhoging, … en dat jaar na jaar.

Zo onderhandel je in 7 stappen een hoger loon.

Bron: CNBC