Inzichten van de leermeester Warren Buffett De beleggingsgrootmeester Warren Buffet beschouwt “The Intelligent Investor” (De Intelligente Belegger) als het beste boek dat ooit is geschreven over beleggen. Deze klassieker uit 1949 wordt zelfs na ruim 65 jaar nog steeds geprezen als de bijbel die iedere belegger gelezen moet hebben. De auteur, Benjamin Graham, was zelf een geslaagd belegger en zijn filosofie heeft zich door de jaren steeds opnieuw bewezen. Daarnaast heeft Graham enkele van de grootste beleggingsgeesten gementord, waaronder Warren Buffett. De wijsheid van Graham is gebundeld in boekvorm, waarin hij beleggers behoedt voor kostbare fouten en hen leert om een succesvolle langetermijnstrategie te ontwikkelen. Omdat The Intelligent Investor het belangrijkste boek is dat je ooit zult lezen over het bereiken van jouw financiële doelstellingen, hebben we hieronder enkele belangrijke inzichten verzameld.

1. Je hoeft geen genie te zijn om succesvol te beleggen

“Om gedurende jouw leven succesvol te beleggen, hoef je geen stratosferisch hoog IQ, ongebruikelijk inzicht of voorkennis te hebben. Om structureel de juiste beslissingen te nemen, volstaat een gedegen intellectueel kader. Ook moet je het vermogen hebben om emoties niet aan dit raamwerk te laten tornen.”

2. Je hoeft niet slimmer te zijn dan de rest. Je moet enkel meer gedisciplineerd zijn dan de rest

“Door het ontwikkelen van een gedegen discipline, kun je voorkomen dat andermans stemmingswisselingen jouw financiële toekomst verstoren. Uiteindelijk gaat het niet zozeer om hoe jouw beleggingen zich gedragen, maar om hoe jij jezelf gedraagt. “ “Beleggen gaat niet om het verslaan van een ander in hun spel. Het gaat om jezelf te controleren in jouw eigen spel.” “Jouw succes als belegger is geen kwestie van het verslaan van de markt. Het gaat erom dat je een gedegen financieel plan en gedragsdiscipline aanhoudt welke jou richting jouw financiële doelstellingen bewegen.”

3. Een goede belegger denkt als een zakenman

“Hoe dwazer de markt zich voortbeweegt, hoe groter de kansen zijn voor de zakelijk ingestelde belegger.” “Beleggen is intelligenter wanneer dit vanuit een zakelijk optiek gebeurt.”

4. Een intelligente belegger reageert niet op de ‘smaak van de maand’

“De defensieve (of passieve) belegger zal voornamelijk nadruk leggen op het vermijden van serieuze fouten of verliezen. Zijn tweede mikpunt is vrijheid van inspanning, ergernis en de noodzaak om overmatige beslissingen te hoeven nemen.” “Op de korte-termijn is de markt een stemmachine (sentiment), maar op de lange termijn is het een wegingsmachine (substantie).”

5. Een succesvol belegger heeft een contraire zienswijze op beleggen

“De intelligente belegger is een realist, die koopt van pessimisten en verkoopt aan optimisten” “De intelligente belegger raakt niet geïnteresseerd in groeiaandelen wanneer deze populair zijn – maar juist wanneer er iets misgaat.” Advies leermeester Buffett

6. Activiteit is duur

“Duizenden hebben het geprobeerd en het bewijs is duidelijk: Hoe meer je handelt, hoe minder je behoudt.”

7. Denk lange-termijn

“Koop nooit een aandeel omdat deze in prijs is gestegen, verkoop evengoed geen aandeel omdat deze is gedaald.”

8. Prijs is niet hetzelfde als waarde. Prijs is wat je betaalt, waarde is wat je krijgt

“Een belegger berekent wat een aandeel waard is, gebaseerd op de waardering van bedrijfsactiviteiten” “Een sterk bedrijf is geen goede investering als je te veel betaalt voor het aandeel.”

9. De beste beleggingsbesluiten zijn gebaseerd op feiten, niet op speculatie.

“Mensen die beleggen verdienen geld voor zichzelf; mensen die speculeren verdienen geld voor hun brokers. En om deze reden kraakt Wall Street voortdurend de duurzame geneugten van beleggen af terwijl zij de vluchtigheid van het speculeren lijken te verheerlijken.”

10. Intelligente beleggers weten te kapitaliseren op marktfluctuaties

“Prijsschommelingen zijn betekenisvol voor de ware belegger. Deze voorzien hen van een mogelijkheid om wijselijk te kopen als de prijs scherp daalt en wijselijk te verkopen nadat de prijzen sterk zijn gestegen.” “De intelligente belegger moet herkennen dat marktpaniek fantastische prijzen voor goede bedrijven kunnen openbaren en goede prijzen voor fantastische bedrijven.” “Een defensieve belegger kan altijd floreren door een geduldige en kalmtevolle blik te werpen op de wrakstukken van een bearmarkt.”

11. Een intelligente belegger weet risico te beheersen

“Succesvol beleggen gaat om het beheersen van risico. Niet het vermijden ervan.”