Geld sparen

Geld sparen moet niet altijd moeilijk zijn. Je kan het jezelf gemakkelijker maken door te besparen in het dagelijkse leven zonder dat je daar veel last van hebt. 

Time Money stelde een lijst op met ideeën waarmee je op een eenvoudige manier geld kunt besparen. Dit kan al oplopen tot enkele tientallen euro’s per dag.

# 1. Leen een jurk of kostuum 

Wanneer je naar een feest of receptie moet, heb je vaak de neiging om iets nieuws te kopen. Maar tenzij je dat dikwijls gaat dragen, wordt dat een dure gelegenheid. Leen eens een kostuum of jurk van je vrienden.

# 2. Maak je kleerkast proper

Hoeveel kledingstukken hangen er in je kleerkast die je niet meer draagt? Waarschijnlijk meer dan je denkt. Er zijn tegenwoordig genoeg tweedehandswinkels die deze kleren graag overkopen. Tip: was ze en hang ze netjes op, dat verhoogt de waarde.

# 3. Spaar automatisch

Maak een automatische spaaropdracht van een klein bedrag € 10 of €20. Programmeer deze spaaropdracht om iedere week een bedrag van je zichtrekening op je spaarrekening te zetten, de kans is groot dat je het niet eens merkt.

# 4. Herfinancier je leningen

Er was bijna nooit een beter moment om je leningen te herfinancieren dan nu. Vraag je bank om een herziening, raadpleeg andere banken en speel ze desnoods tegen elkaar uit. De kans is groot dat je maandelijks minder of dat je minder lang je lening moet afbetalen.

# 5. Doe eens een spaarwedstrijd

Probeer eens een week lang niets uit te geven. Vraag je vrienden om mee te doen met deze wedstrijd, zo moedig je elkaar aan en bespaar je allemaal een aardige som geld.

# 6. Stop met roken

Geen uitleg nodig, gewoon DOEN!

# 7. Kraantjeswater

Wel eerst even checken, maar op de meeste plaatsen is kraantjeswater zelfs gezonder dan flessenwater. En het is ook nog eens goedkoper. Eventueel kan je ook eenmalig een waterfilter kopen.

# 8. Rommelmarkt

Er hangt niet alleen rommel in je kleerkast, maar waarschijnlijk ook in je garage, je tuinhuis, op zolder, … Van tijd tot tijd je ‘rommel’ verkopen op een rommelmarkt of online kan nog een aardige cent opleveren.

# 9. In je schulden

Heb je geld geleend aan iemand, dan is het tijd dat deze persoon dat terug betaalt.

# 10. Verkoop je cadeaubonnen

Heb je nog cadeaubonnen liggen die je niet gebruikt, verkoop ze. Er zijn altijd geïnteresseerden te vinden die goedkoper deze bonnen willen overnemen, beter dan ze waardeloos te laten worden.

# 11. Maak een lijstje voor je gaat shoppen

Een oude gewoonte, maar een die zeker zal helpen. Het is bewezen dat je veel minder uitgeeft wanneer je op voorhand een boodschappenlijstje maakt. Je moet je dan wel aan dat lijstje houden natuurlijk. En eet op voorhand. Met honger en zonder boodschappenlijst val je zeker ten prooi aan impulsaankopen.

Bron: Time Money